Local

A crescut numarul vanzarilor de terenuri din Iasi

Publicat: 22 apr. 2015
1

@ O analiza realizata de imobiliare.ro releva o pronuntata tendinta de crestere a interesului pentru terenuri în ultimele 12 luni

Studiul ia în calcul atât volumul cautarilor pe acest segment, cât si sumele solicitate pentru loturi pretabile pentru constructii în marile orase si principalele localitati limitrofe. Cu o singura exceptie, preturile medii fie s-au mentinut relativ stabile, fie au avut o evolutie clar ascendenta. In zonele marginase ale celor sase centre urbane din tara, valorile de pornire pentru terenuri se situeaza sub pragul de 50 de euro pe metru patrat (inclusiv în preajma Capitalei).

Dintre orasele analizate (inclusiv Bucurestiul), capitala Moldovei conduce detasat la cresterea popularitatii loturilor pentru constructii: din primavara lui 2014 încoace, numarul celor aflati în cautarea unei asemenea proprietati a crescut cu 183 la suta, conform imobiliare.ro. De mentionat este însa ca, fata de celelalte centre regionale, „orasul celor sapte coline” ocupa totusi ultimul loc ca volum absolut al cererii, situându-se semnificativ sub rezultatele consemnate în capitala (cu un minus de circa 88 la suta) sau Brasov (o diferenta de aproape 46 la suta). In ultimul an, valoarea medie de achizitie a unei parcele în zona Iasului a ramas la aproximativ acelasi nivel, consemnând o variatie de sub 1 la suta. In prezent, pretentiile proprietarilor pornesc de la 8 euro pe metru patrat (pentru un lot de aproape 4.000 de metri patrati din zona Popas Pacurari). In capitala si împrejurimi, cautarile pe segmentul terenurilor au sporit cu 79 la suta în ultimele 12 luni, aceasta situându-se pe locul secund în clasamentul celor mai mari cresteri de interes. Ca volum, cererea din Bucuresti este cu 78 la suta mai mare decât cea consemnata în urmatorul oras clasat, respectiv Brasov. In ultimele 12 luni, pretul mediu solicitat de vânzatori a ramas relativ constant, consemnând doar un avans usor, de 2 la suta. Pretentiile acestora pornesc acum de la 45 de euro pe metru patrat (pentru o parcela de 900 de metri patrati din zona Militari-Chiajna).

Adauga un comentariu