News Flash:

A disparut unul din zece salariati

8 Iulie 2010
777 Vizualizari | 0 Comentarii
• Numarul angajatilor din judetul Iasi este in continua scadere • Efectivul salariatilor din judetul Iasi a fost la finalul lunii mai de 148.350 persoane, in scadere cu mai bine de 14 mii persoane fata de efectivul salariatilor de la finele lunii mai 2009 • De asemenea, aproape jumatate din societatile comerciale iesene nu are nici un salariat si doar 33 au peste 250 de angajati

Numarul angajatilor din judetul Iasi este in continua scadere. De la debutul crizei economice si pana in prezent, angajatii se confrunta cu mari dificultati in a-si pastra locurile de munca, in vreme ce agentii economici abia mai fac fata impozitelor si taxelor impuse de catre guvernanti. O dovada in acest sens sunt ultimele date furnizate de Directia Judeteana de Statistica Iasi. Conform datelor, efectivul salariatilor din judetul Iasi a fost la finalul lunii mai a anului in curs de 148.350 persoane, in scadere cu mai bine de 14 mii persoane fata de efectivul salariatilor de la finele lunii mai 2009. Diferenta este de aproape 10 la suta. Scaderea numarului iesenilor in activitate se poate vedea si de la o luna la alta, diferenta fata de luna aprilie fiind de 386 persoane. Evolutia descendenta a efectivului de salariati s-a manifestat pe toate sectoarele economice, completand miscarea de pe piata muncii din ultimele 12 luni. De asemenea, conform datelor prezentate de catre Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi mai bine de 40 la suta din totalul firmelor iesene nu au salariati. In ultimele evidente ale institutiei, aproape 8 mii din cele 20 mii de firme nu au nici un singur salariat. Astfel, din raportarile contabile ale 19.957 societati comerciale, 37 la suta dintre societati nu au salariati, 53 la suta au intre unul si noua salariati, 7 la suta au intre 10 si 49 salariati. Numai 1,23 la suta dintre societatile comerciale au intre 50 si 250 salariati si 0,17 la suta, adica 33, au peste 250 de angajati. Majoritatea disponibilizarilor provine din cadrul societatilor comerciale cu capital privat, urmate de firmele cu capital mixt si societatile comerciale cu capital integral de stat. In acelasi timp, potrivit datelor furnizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi, numarul somerilor inregistrat la sfarsitul lunii mai a fost de aproximativ 25 mii persoane. Fata de 2009, numarul somerilor a avut o crestere cu 5.876 persoane, respectiv cu 30 la suta.

Sub media pe tara

Datele institutiilor de profil mai arata si ca salariile iesenilor au fost in scadere. Fata de media pe tara, castigul salarial mediu net din judetul Iasi, realizat în luna mai 2010, a fost mai mic cu 4,5 la suta. Castigul mediu brut a fost de 1.870 lei, iar cel net de 1.364 lei. Comparativ cu luna aprilie, scaderile au fost de 0,4 la suta, respectiv 0,3 la suta. Pe grupe de activitati, cea mai semnificativa scadere, de 3,9 la suta, a fost inregistrata in industrie si constructii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1537 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013748 (s)