Secretele istoriei

A doua batalie de la Trenton

Publicat: 02 ian. 2015
3

A doua batalie de la Trenton (sau Batalia de pe Paraul Assunpink) a fost o victorie a americanilor in fata armatei britanice, venita dupa lupte duse in orasul Trenton, New Jersey, la 2 ianuarie 1777, in timpul Razboiului de Independenta al SUA.

Vezi si Batalia de la Keresztes

General Charles Cornwallis lasase 1.400 de soldati britanici sub comanda locotenent-colonelului Charles Mawhood in Princeton, New Jersey. Dupa o victorie-surpriza in batalia de la Trenton in dimineata zilei de 26 decembrie 1776, generalul George Washington din Armata Continentala si consiliul sau de razboi se asteptau la un contraatac britanic puternic. Washington si consiliul au decis sa astepte acest atac in Trenton.

Vezi si Batalia de la Adrianopol

Washington a pregatit pozitia defensiva la sud de paraul Assunpink, imediat la sud de Trenton. Cornwallis a avansat dinspre Princeton catre Trenton in ziua de 2 ianuarie, dar armata sa a fost intarziata de puscasii lui Edward Hand, iar avangarda a ajuns in Trenton abia pe inserat. Dupa trei asalturi impotriva pozitiilor americane, toate respinse, Cornwallis a hotarat sa astepte si sa termine batalia a doua zi. Washington a iesit cu armata in acea noapte si l-a atacat pe Mawhood la Princeton a doua zi, dupa care britanicii au evacuat armata din mare parte din New Jersey.

Adauga un comentariu