Eveniment-Social

A doua zi de proteste în fața Operei Naţionale Române din Iaşi. Se cere demisia managerului Beatrice Rancea – FOTO

Publicat: 06 oct. 2020
Angajații ONRI protestează în fața sediului cerând demisia managerului
Proteste în fața ONRI

Zeci de artişti din cadrul Operei Naţionale Romane din Iaşi au ieşit în strada cerând demisia managerului Beatrice Rancea. Astăzi, 6 octombrie 2020, este a doua zi de proteste. De la ora 09.00 până la ora 11.00, în perioada 5 – 30 octombrie, artiştii vor protesta în fata sediului instituţiei de cultură din Iaşi, fiind nemulţumiţi de deciziile luate de conducerea unităţii.

Pe o pagină de socializare, a apărut un mesaj care îi îndeamnă pe toţi cei care vor să fie alături de artişti să vină în fata Operei Naţionale din Iaşi pentru a-i cere demisia managerului Beatrice Rancea.

Conducerea ONRI a comis mai multe abuzuri, susţin protestatarii

Protestatarii arată faptul că Beatrice Rancea, managerul ONRI ar fi comis mai multe abuzuri, iar acestea au consecinţe grave asupra bunei desfăşurări a activităţii Operei Naţionale din Iaşi:

”În urma ultimelor abuzuri săvârşite de conducerea ONRI, vom protesta până la demiterea doamnei Beatrice Rancea. Motivările şi alte detalii le puteţi le puteţi afla din „link-urile” de mai jos şi din alte informaţii puse la dispoziţie pe pagina noastră. Vă mulţumim pentru susţinerea dumneavoastră şi vă aşteptăm alături de noi! ”

„Obligă pârâta Opera Naţională Română Iaşi să plătească reclamantului Berihoi Dan suma de 15.000 de euro, cu titlu de daune morale, la cursul BNR stabilit în ziua plăţii efective. Păstrează restul dispoziţiilor sentinţei ce nu contravin prezentei decizii. Respinge apelul formulat de apelantul Berihoi Dan împotriva aceleiaşi sentinţe. ” se menţionează în textul postat pe o reţea de socializare.

Vlad Mărculescu, acuzaţii grave la adresa conducerii Operei Naţionale din Iaşi

Sindicatul ARTIS Moldova, reprezentat legal de Marius Aftaragaci, sindicat constituit la nivelul Operei Naționale Române Iași și afiliat la Federația Sindicatelor din Instituții de Cultură (FSIC) a organizat vineri, 02.10.2020 (împreună cu FSIC), la ora 12:00, la Terasa Ravel din cadrul complexului Palas, localizate central, în cadrul Ansamblului Palas și în vecinătatea simbolului Iașului – Palatul Culturii, o conferință de presă în care au fost supuse dezbateri cu referire la anumite nemulțumiri ale angajaților.

În cadrul conferinței de presă, prim balerinul Vlad Mărculescu a intrat şi el în dialog telefonic cu ministrul Culturii. Acesta i-a transmis un mesaj emoţionant: „În curând domnule ministru eu nu voi mai avea ce mânca! Vă implor să faceţi dreptate până când nu vor pleca din ţară toţi marii artişti”. Acesta după ce a încheiat convorbirea cu ministrul Bogdan Gheorghiu a izbucnit în lacrimi.

„În final, aş vrea să-i mulţumesc tatălui meu care îmi oferă un procent din pensia lui pentru a avea cu ce trăi şi ce mânca. Nu există pe pământul acesta un lucru pe care Dumnezeu să nu-l vadă la câtă nedreptate este”, a conchis Vlad Mărculescu.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii va analiza demiterea lui Beatrice Rancea

În mijlocul conferinței de presă organizată de angajații Operei Naționale Române Iași a intrat în direct, cu sindicatul angajaților nemulţumiţi de la ONRI, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii. Acesta a vorbit în legătură cu abuzurile față de angajații ONRI. A precizat faptul că va analiza lucrurile semnalate de angajații sindicatului ONRI.

„Voi analiza toate lucrurile pe care mi le-aţi semnalat dumneavoastră, şi aici vorbesc de cele care sunt noi. Luni, împreună cu colegii din Minister voi avea o întâlnire de lucru pentru a putea vedea şi analiza situaţia demiterii doamnei Beatrice Rancea. Trebuie să facem totul prin respectarea legii ca să nu existe situaţii în care instanţă să repună în funcţie pe aceasta”, le-a transmis angajaților nemulţumiţi ministrul Culturii.

Comentarii
 • FELICITĂRI CELOR CE TRĂIESC IN REALITATEA ETICĂ ŞI PROFESIONALĂ!

  Super! Oameni cu suflete mari, cu gândire sănătoasă, cu bun simț, cu dreptate in suflet şi gândire. OAMENI DE OMENIE. OAMENI CU ETICĂ ŞI CURAJ CIVIC.
  Felicitări organizatorilor, participanților şi susținătorilor!

 • Buna ziua
  Ținând cont că publicația „Buna Ziua Iași „militează pentru un „cat mai corect si coerent drept la informare „, consider că etic și deontologic ar fi,ca în fiecare zi de „protest,sa precizeze numarul exact al participanților..
  Din fotografiile afișate, nu reiese clar cuantificarea „zecilor ” de artiști, asa cum este relevat în conținutul articolului.
  Dar, ce pretenții să avem?
  Ce cercetări și ce obiecrivism,si mai ales imparțialitate.
  Prin urmare, cred ca ar trebui precizat obiectiv realitatea si implicit numarul participanților și calitatea acestora:)

 • Vlad, mergi măi baiatului si te trateaza, tu nu realizezi ca agariciul de Aftaragaci doar de foloseste? El mizeaza ca bagandu-te in fata pe tine, ca pe o păpusă proastă ce esti, isi va face imagine ca mare sindicalist si intra la vreun partid de asta de duzină pe lista in iarna, la parlamentare. Dacă te scutura astia bine si iti dau in ziar ca nu ai fost in stare sa termini mai mult de un nenorocit de liceu, iar daca cauta astia mai adanc iti arata cum izmenesti tu fetitele care aveau sub 18 ani cand o faceai pe marele balerin prin Opera – suntem mai mult ca sigur ca realizezi ce gunoi expirat esti. Primeai un salariu care oricum nu il meritai, iar daca tot esti asa de international, ce mama măsii de retine să ajungi direct pe scena din Budapesta, Viena, Berlin, ca doar te dai sculă in basculă?! Adina, azi tot nu ti-ai luat pastilele? Te doare rau vulva de la plasticuri? Mare om de cultura mai esti si tu? Mai lasa agatatul barbatilor pe facebook, unii au si sotii acasa si s-ar putea sa ti-o iei in bot de la vreuna (sti tu la cine mă refer)!

 • Dragă Vlad, a venit momentul să nu îți mai bați joc de oameni! nu mai poza în victima și aduți aminte cum am fost alături de tine atunci când ai fost condamnat pentru că ai condus de 2 ori fără permis, ai sărit la bătaie la polițisti iar apoi ai căzut în depresia aia urâtă în care tot ce puteai să faci era să sari la bătaie și să înjuri oamenii, găsind alinare în băutură. E păcat de tine când toți te-au ajutat și te-au înțeles că la tine e o problemă de familie și nu doar personală, știu cât ai suferit că și tatăl tau a fost condamnat. Crede-mă, ai ajuns la o vârstă la care trebuie să te trezești și tot ce trăiești în prezent să fie ca un duș rece și să înveți pe viitor să-i apreciezi pe cei ce te-au ajutat în viață! Oricum, Rancea te-a ținut prea mult…cu un astfel de trecut nu te-ar fi angajat nimeni. În loc să încerci să distrugi, învață să construiești!

 • Abuzati cu salarii de 7000 de lei pe luna! Bravo ma….Eu stiu ce vreti voi, dar NU SE POATE , gata, intelegeti. Eu nu inteleg ce cauta cutra aia de Lidia acolo. Faaaai, dupa ce ai tocat toata orchestra si ai barfit-o, era sa nenorocesti un om care la timp ti-a dat jet, acu n-ai ce face? Dumnezeu ti-a dat o lectie, dar se pare ca nu ai invatat nimic.
  Vlad abia acum isi da seama ce a facut, dar e tarziu. Puneti fiecare care stati cu pancarde cate 500 de lei sa aibe fraierul din ce trai, ca din cauza voastra a ajuns asa.

 • Vladeanu Andrei (tot cont fals) pe nume Alin mana dreapta a stapanei, cum te ai intitulat tu, ne faci de ras pe toti. Daca nu ai argumente, faci atac la persoana (din 2013) prin comentarii la articole si conturi false pe Facebook. Stimati ieseni, romani, nu asa se exprima angajatii operei, aceasta este o exceptie, chiar daca par mai multi, este de fapt acelasi personaj. Oriunde exista si o oaie neagra. Limbajul acestui individ spune multe despre abuzurile care nu se mai termina. Cine se aseamana se aduna. Va doresc numai bine.

 • alo,cetateanul Zaharia face protest?e deranj?pai bine mai agariciule,cand aveai 4 joburi(mare solist,regie,fotograf,etc si nevasta inca 2 (in cadrul operei) datorita lui Rancea si o lingeati in kour va era bine si numai laude .si Aftaragaci si el mare sindicalist ,a ti mers pe mana lui Marcovici,cel far de koie si coloana.o sa urlati ca lupuii la luna!!!!!

 • Ferească Dumnezeu.
  Ar trebui să existe o instituție cu atribuțiile CNA-ului pentru publicațiile scrise.
  După cum vedem în comentariile celor care susțin un protest neviabil, s-a ajuns bunăoară la propagarea „blestemelor asupra arborelui genealogic atât ascendent, descendent si colareral”.
  Oricine ar intra pe profilurile victimelor laterale si colaterale,de curiozitate ar citi si comentariile publice, si subliniez publice.
  Fără să jignesc pe nimeni, observ ca devin din ce in ce mai patologice, în sensul instigarii la agresivitate, subliminal,violență ( doamna Jhoanna, poate va regăsiti, parerea mea) dar și la mesaje care intra in sfera dolarului,daca nu ar fi de crucit.
  Recomand doamnei „mama domnului T.B.” sa faca de urgență și cu prioritate un consult de specialitate psihiatrica, deoarece consider că reprezintă un real pericol pentru cititorii mai slabi de înger.
  Distingem așadar, din pacate ,o sferă a profilurilor unor scelerati (un termen prea dur,dar justificat) care instigă la fapte ce pot intra in categoria penală.
  S-ar impune cred autosesizarea organelor competente în speta.
  Iar cotidianului de „anchetă ” de mai sus, „felicitarile”de rigoare.
  Noroc ca ONRI are spectatori cu buna creștere, maturitate si înțelepciune ca sa nu se coboare la a citi …penibilul Și patologicul mai sus amintit.
  Atrag atenția că dacă una din persoanele vizate în protest se considera în pericol si hartuita, aceasta poate apela atât la concursul autoritatilor penale în drept cât și a celor civile…
  Doamna B.A,va rog sa luati de îndată tratament de specialitate, iar voi ceilalți care îi calcati pe urme,la fel.
  Pentru orice conflicr exista calea legală și „victima”ar trebui să aștepte cuminte soluționarea,si sa nu mai recurgă la asemenea,ma scuzati,mizerii.
  Și în fond,trebuie sa reținem că unii își sapă singuri groapa atunci când nu mai pot de bine si cand cred ca au lumea la picioare…
  Repet, ferească sfântul.

Adauga un comentariu