Religie

A doua zi de Rusalii – Ce trebuie sa respecti in lunea de dupa Pogorarea Sfantului Duh

Publicat: 28 mai 2018
14

Lunea de Rusalii, a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, Biserica Ortodoxa praznuieste a treia parte a Sfintei Treimi, Sfantul Duh, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii.

A doua zi de Rusalii: Traditii si obiceiuri. Oamenii isi impodobesc casele si gospodaria cu ramuri de tei, plop, stejar. Tot de Rusalii in unele regiuni se danseaza Jocul Calusarilor. Dansul calusarilor, in general, are scopul de a apara oamenii, vitele si recoltele de influentele negative. Tinerii si tinerele ce urmeaza sa se casatoreasca impletesc coronite din spice de grau si flori de camp pe care le poarta in ziua cununiei. Spiritele rele se alunga prin ritualuri galagioase si pocnituri cu ramuri de tei.

In gospodarii se prepara unsori cu care se vor unge ungerile vacilor pentru a spori laptele. Tot acum femeile fac descantece impotriva Ielelor. Se spune ca leacul cel mai folosit pentru cei atinsi de Rusalii, este jocul calusarilor. E un moment in care crestinii sfintesc ramuri de tei, soc, mure, pe care le folosesc apoi ca leacuri tot restul anului. In traditia populara se zice ca numai pana la Sanziene plantele au puteri vindecatoare. Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare. Se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor si de aceea flacaii le aduc din paduri dupa care se sfintesc la Biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane. Se ung usile cu usturoi pentru ca asa casa va fi pazita de rele si ghinion tot restul anului.

Superstitii legate de a doua zi de Rusalii. Nu este bine ca noaptea sa te prinda la rascruci de drumuri, la marginea padurii, in munti si pe malul apelor, pentru ca exista sanse mari sa surprinzi dansul Ielelor. Nu te certa cu nimeni, pentru ca poti atrage atentia Ielelor asupra ta, ceea ce iti va provoca necaz. De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamani, nu este bine sa culegi plante tamaduitoare. Nu te urca in pomi, nu te duce in locuri inalte si nu calatori departe de casa. Superstitiile spun ca cei care fac acest lucru ar trebui sa poarte pelin la brau sau in san, pentru a se proteja de mania Ielelor. Rusaliile sunt zane ale apelor, astfel ca nu este bine sa inoti sau sa te speli

Teama pe care au inspirat-o aceste fapturi in popor a luat forma unor superstitii si obiceiuri de Rusalii ce nu vor fi uitate prea curand de oameni, in special de catre cei care locuiesc in mediul rural. Alte superstitii si obiceiuri de Rusalii spun ca nu este bine sa muncesti in aceasta perioada, pentru ca zanele se infurie pe cei ce nu le respecta si nu sarbatoresc aceasta ocazie.

Adauga un comentariu