Arheologie

A facut una dintre cele mai mari descoperiri arheologice. Pentru a proteja comoara, barbatul a dormit trei nopti in masina

Publicat: 11 ian. 2015
3

Pasionat de detectarea metalelor, dar fara o pregatire academica in acest sens, un barbat din Marea Britanie a facut descoperirea vietii lui: 22.000 de monede romane.

Laurence Egertone, in varsta de 51 de ani, a facut descoperirea in East Devon, UK. Atunci cand barbatul a vazut ce se afla sub pamant, de frica sa nu fie furata, Laurence Egerton a pazit comoara timp de trei zile, scrie Daily Mail.

“Dupa ce am gasit comoara si pana cand au ajuns arheologii la fata locului, am dormit in masina, langa locul cu pricina, pentru a ma asigura ca nu va fi furata”, a explicat Laurence Egerton.

Vezi si Cauta monede cand a dat peste un SICRIU vechi de 2.000 de ani! A INLEMNIT

In tot acest timp, Laurence Egertone a anuntat arheologii si autoritatile pentru a veni, a imprejmui zona, si a face sapaturile corespunzatoare.

Vezi si Studiul care poate schimba istoria

Colectia de 22.000 de monede romane de cupru se presupune ca ar fi fost ingropata de o persoana, cel mai probabil un soldat, in timpul unui razboi, pentru a fi ferita de pradatori. Isa comoara nu a mai fost recuperata niciodata.

“De cum am inceput sa lucrez in situl respectiv, detectorul meu de metale a semnalizat ceva”, a mai spus barbatul.

In afara de faptul ca descoperirea facuta de Laurence Egerton este printre cele mai mari de pana acum, fiind depasita de cea de 52.503 de monede romane, gasita in 2010 si cea din 1989, atunci cand au fost dezgropate 22.703 de astfel de monede, comoara de la East Devon este de departe cea mai bine prezervata.

Dupa ce a fost investigata de Comisia de Evaluare a Comorilor si a primit un certificate de autentificare, acum, comoara poate fi achizitionata de un muzeu.

Adauga un comentariu