Local

A fost anihilata o banda de cinci pusti raufacatori

Publicat: 24 ian. 2000

Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a finalizat recent dosarul unui grup de cinci pustani din cartierele Alexandru cel Bun si Mircea cel Batran care, profitand de o mai slaba supraveghere parinteasca, s-au pus pe rele. Este vorba despre Andrei Popa (15 ani), Andrei Gabriel Grigoriu (15 ani), Florin Murarasu (13 ani), Corneliu Bazdaga (14 ani) si Codrin Florea (12 ani). Ei promiteau sa devina niste infractori din cei mai de temut, daca nu ar fi fost in cele din urma depistati. Patru dintre ei au beneficiat de clementa procurorilor, care au socotit ca este nepotrivit sa le acorde pedepse prea mari, astfel incat au scapat doar cu niscaiva amenzi penale aplicate tutorilor si cu niste mustrari cu avertisment. Cei cinci se specializasera in spartul tonetelor si al masinilor si, pentru ca numarul „actiunilor” acestora, redate in rechizitoriul intocmit de Parchetul judetean, este mult prea mare, ne vom limita la a mentiona doar cateva dintre ele.

Astfel, pe 27 decembrie 1998, Andrei Popa, aflat in zona magazinului Olimp, a gasit cu cale sa sparga toneta Maricicai Calancea. Dupa ce a intrat, si-a umplut sacosa cu tigari, cafea, cateva deodorante spray, ciocolata si ulei, toate in valoare de 1.318.000 lei. A doua zi, cu ajutorul celorlalti, le-a vandut in piata „Alexandru cel Bun” cu preturi reduse, unor amatori de chilipiruri. De ziua Unirii, la 24 ianuarie 1999, in jurul orei 19.00, Andrei Popa si Andrei Grigoriu au patruns in cladirea Scolii Generale nr. 13, unde au dat peste Cristian Stefanel Cazacu, un pusti ceva mai mic decat ei. L-au oprit si i-au cerut 500 de lei. El nu avea bani la el, asa ca nu le-a putut da, nici macar sub amenintari, vreo letcaie. Atunci, „baietasii” s-au orientat: Popa a vazut ca micul amenintat avea ceas la mana.

I l-a cerut, autoritar, spunandu-i ca vrea doar sa se uite la el. Apoi, fireste, i l-a luat de tot. L-a vandut mai apoi cu suma de 35.000 de lei, nestiind ca obiectul valora de peste patru ori mai mult. Popa a luat 25.000 si i-a dat 10.000 si lui Grigoriu, care a intrat, astfel, in vizorul Parchetului ca tainuitor. La inceputul lunii februarie 1999, Murarasu, Bazdaga, Popa si Florea au dat o noua lovitura: ei au spart autoturismul lui Dorin Sofian, de unde au luat trei cartuse de tigari „Assos”, unul de „L&M” si unul de „Lucky Strike”, in valoare totala de 285.000 de lei. Ulterior, ei au vandut tigarile si au impartit banii. Dupa multe alte peripetii similare, ei au fost prinsi si au trebuit sa dea raspunsuri satisfacatoare unor intrebari nu tocmai comode, venite din partea oamenilor legii. In final, Parchetul judetean l-a trimis in judecata doar pe Andrei Popa, pe care l-a gasit vinovat de doua infractiuni de furt calificat. Cu ceva noroc, el a fost scutit de acuzatia de talharie. Ceilalti au raspuns doar in fata parintilor, care au incasat amenzi pe masura.loading...

Adauga un comentariu