Scriitori

A fost Caragiale roman? Parerea istoricului Lucian Boia

Publicat: 27 apr. 2015

Istoricul Lucian Boia a vorbit, la emisiunea Impartial, despre diferentele dintre apartenenta la o etnie si apartenenta la o natiune. „Nu esti roman pentru ca esti 50% dac si 50% roman”, spune el.

„Etnia, a carei marca distinctiva este limba, e ceva dat, e ceva natural, pe cand natiunea este construita, este o constructie ideologica, o constructie politica. Poti sa vorbesti o anume limba, sa apartii la origine aceleiasi etnii, dar sa te desparti in momentul constructiei natiunii”, spune istoricul.

Vezi si Controverse istorice: Tatari sau mongoli?

Luca Niculescu si Lucian Boia au amintit ca multi dintre scriitorii, oamenii politici si marile nume ale artei care au marcat istoria Romaniei in secolul al XIX-lea aveau, cel putin pe jumatate, origini straine: I. L. Caragiale „nu are nimic romanesc, biologic”, Vasile Alexandri si Alexandru Dimitrie Xenopol aveau sange grecesc, iar in cazul celui din urma exista si o origine evreiasca, Nicolae Iorga era grec, Ion Mincu, autorul scolii neoromanesti de arhitectura, era sarb. Eminescu, se pare, era roman, desi numele sau adevarat, Eminovici, ar fi sugerat acest lucru.

„Sunt destul de multi romani, mai ales in familiile aristocratice, care au origini amestecate. Insa asta nu are nicio semnificatie, am spus-o pentru interesul informatiei. Caragiale este grec prin origine, dar el este roman si apartine culturii romane. Apartenenta la o etnie, la o natiune, nu mai spun, identitatea culturala a cuiva tine de cultura, nu tine de biologie. Nu esti roman pentru ca esti 50% dac si 50% roman. Esti roman chiar daca esti cu totul de alta origine fiindca vorbesti romaneste, fiindca apartii culturii romane si fiinca ai aceasta constiinta a identitatii romanesti”, spune Lucian Boia, potrivit digi24.ro.loading...

Adauga un comentariu