Titlurile zilei

A fost concediat dintr-un spital din Iași, iar viața i s-a schimbat radical! La 56 de ani, Constantin Rotariu este considerat prea bătrân. Acum, trăiește de pe o zi pe alta

Publicat: 21 mai 2022
Constantin Rotariu la Bursa Locurilor de Muncă
Constantin Rotariu este șomer din Iași, fost pompier la Spitalul „Sfântul Spiridon”, care a venit la Bursa Locurilor de Muncă pentru a-și găsi un job

Constantin Rotariu, din satul Slobozia, comuna Ciurea, Iași își caută din luna februarie 2022 un loc de muncă. A muncit ca pompier la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași timp de 3 ani însă în luna decembrie 2022 s-au făcut restructurări și a fost concediat. Reporterii BZI au discutat cu el la Bursa Locurilor de Muncă Iași, ce s-a desfășurat ieri, 20 mai 2022, la Casa de Cultură a Studenților. Chiar de ziua lui venise la târg pentru a găsi un loc de muncă.

„Ultimul loc de muncă a fost la Spitalul Sfântul Spiridon, ca pompier. S-a restructurat postul și am fost dat în șomaj. Nu mi s-a spus de ce s-au făcut restructurări. La spital am lucrat 3 ani, ca pompier. La CET tot ca pompier am muncit, cam 25 de ani. În februarie anul acesta am fost concediat. Pe 20 decembrie 2021 mi s-a adus la cunoștință că s-a desființat postul și nu am mai fost primit la serviciu. Abia în februarie anul acesta am reușit să-mi depun actele pentru șomaj. Acum îmi caut un loc de muncă, tot în domeniu, dacă aș găsi. Dacă nu, eventual să fac niște cursuri de recalificare”, spune Constantin Rotariu, șomer în vârstă de 56 de ani, din Iași.

Constantin Rotariu, fost pompier din Iași, își caută un loc de muncă

Ieșeanul face parte din categoria celor peste 45 de ani, greu angajabili din cauza vârstei. A simțit pe pielea lui că este discriminat din cauza asta. Deși a depus zeci de CV-uri niciun angajator nu l-a sunat până acum. Ba mai mult, l-au refuzat spunându-i că la vârsta lui nu poate să mai facă mare lucru. Spune că a muncit și în străinătate într-o companie de transport, curierat, unde manipula colete și nu a fost refuzat pe motiv de vârstă, atunci avea 46 ani.

„Am lucrat și în străinătate la DHL, 3 ani, în Anglia, am căutat aici tot în domeniu dar din cauza vârstei nu m-au acceptat. Am 56 de ani, chiar azi (n.r. – 20 mai 2022) îi împlinesc. Cei de la Amazon, unde voiam să mă angajez ca manipulator marfă, mi-au zis că nu pot să ridic coletele, din cauza vârstei, și nu m-au angajat. Am mai depus niște CV-uri la câteva firme de pază dar nu m-a sunat nimeni, nu am primit un răspuns concret. Mi-a oferit cineva un loc de muncă dar era foarte departe de Ciurea, unde locuiesc, și nu am putut să accept. Era la vreo 30 de kilometri de Iași și pentru mine nu era ok. O să mai caut pentru că vreau să îmi găsesc ceva să muncesc. Șomajul este foarte mic și nu mă ajută”, mai spune Constantin Rotariu.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea Luminiței Alexa, vânzătoarea din Iași pe care nu o angaja nimeni din cauza vârstei.

Ionela Borș: „Am zis să încercăm ceva în România”

Ionela Borș, o altă ieșeancă ce își caută un loc de muncă, a muncit în ultimii doi ani în Italia. Are 26 de ani și speră că ultimele cursuri terminate, cele de coafeză, o vor ajuta să își găsească un loc de muncă.

„Am lucrat ca vânzătoare în Târgu Frumos câteva luni, dar apoi am plecat în străinătate pentru că nu mă descurcam cu banii. Am muncit în Italia într-o fabrică unde făceam curățenie și apoi am avut grijă de un copil. Am stat 2 ani acolo. M-am întors pentru că era mai greu ca la început și am zis să încerc ceva în România. Am fost plecată în Italia cu soțul meu. El a muncit în construcții. Eu aveam două joburi. De dimineață până la amiază munceam în fabrică și apoi aveam grijă de copil. Acum salariile sunt mai mici în Italia, față de acum câțiva ani. Cu pandemia cred că s-a mai schimbat situația. Însă, cu banii câștigați acolo am reușit să trăiesc decent. Aici, la târgul de azi (n.r. – 20 mai 2022), sper să găsesc ceva pe coafor. Am făcut cursuri de coafor și vreau să merg pe partea asta”, spune Ionela Borș, șomeră din Iași.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea Elenei Știrbu, coafeză din Iași care s-a angajat după ce a terminat cursurile de reconversie profesională.

La Bursa Locurilor de Muncă și-au depus CV-urile sute de persoane

Datele centralizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași arată că la Bursa Locurilor de Muncă, organizată ieri, 20 mai 2022, și-au depus CV-urile sute de persoane. Au participat 71 de agenți economici cu o ofertă de 1.348 de locuri de muncă vacante, pentru toate categoriile de persoane, toate nivelurile de studii și calificări.

„Din cele 1.090 de persoane participante la eveniment, 760 persoane au fost selecţionate în vederea susţinerii interviului, iar 32 de solicitanţi au certitudinea încheierii unui contract de muncă  corespunzător pregătirii profesionale, din care 3 cu studii superioare. Participanții la eveniment au avut posibilitatea de a afla ce oportunități de integrare pe piața muncii le sunt oferite dar și care este rolul economiei sociale  în integrarea persoanelor vulnerabile, luna mai fiind dedicată promovării și mediatizării domeniului. În cadrul evenimentului au fost promovate cursurile de formare profesională organizate prin Centrul de Formare Profesională al AJOFM Iași, serviciile oferite prin intermediul rețelei EURES, dar și sprijinul oferit persoanelor cu dizabilități în vederea creșterii șanselor de ocupare prin intermediul proiectului „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, susține Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iași.

Unul dintre șomerii care și-a căutat un loc de muncă la acest eveniment este Constantin Rotariu, din Iași.
Comentarii
 • Raluca Costin, ziarista lui pește, tu gândești când scrii articolele astea? Cică ”A muncit ca pompier la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași timp de 3 ani însă în luna decembrie 2022 s-au făcut restructurări și a fost concediat.” A fost, sau va fi concediat?? Ești jalnică, femeie!! Șefii tăi au văzut articolul ăsta, sau sunt ca și tine??

 • Blea, adika ai hamalit in Hanglea si acum te-ai repatriat ?
  Mergi, blea, la spart piatra, la Tg.Ocna. Angajeaza !

 • Sa încerce la consiliul judetean iasi sau instituțiile de cultură. Și ii mai dau un sfat, nu lași cv-ul și aștepți sa te sune, te înscrii în audienta la directori/ manageri site duci , explici situația dar îți iei angajamentul de a fi loial celui care te va angaja. Când ești pompier sau agenți de paza, vezi multe și cam trebuiesc tataci.vmult succes

 • ALOOOO raluca micuto scumpa 😀 trezeste-te , pe ce lume esti? SUNT ABIA IN LUNA MAI 2022.
  PANA IN DECEMBRIE 2022 MAI ESTE CALE LUNGA.
  DATA VIITOARE CAND MAI SCRII UN ARTICOL NU MAI FUMA BURUIENI.

 • ALOOOO raluca micuto scumpa 😀 trezeste-te , pe ce lume esti? SUNT ABIA IN LUNA iunie 2022.
  PANA IN DECEMBRIE 2022 MAI ESTE CALE LUNGA.
  DATA VIITOARE CAND MAI SCRII UN ARTICOL NU MAI FUMA BURUIENI.

 • Instituțiile Statului fi Municipiul Iași nu iam văzut la masă pe data de 19 mai 2022 la Casa de Cultura a Studenților sa solicite CV in vederea angajarilor in diferite domenii .Ei nu muscă, totul la Blat cu angajările in Instituțiile Statului. AJOFM de ce nu a solicitat și de la Instituțiile Statului sa vina cu oferte de locuri de munca .RUSINE ,RUSINE STATULUI ROMAN 🇦🇩🇦🇩🇦🇩✋✋✋

 • PT Anonim.Toti cei din conducerea spitalelor si managerii se plang ca au nevoie de asistente,brancadrieri dar nu au participat cu oferte la Bursa Locurilor De Munca.Oare de ce?Pentru spaga care o pretind de la cei care vor sa se angajeze la spitale(si nu este mica).

 • Pt Avocat.Sunt de acord cu tine,dar cel putin toti candidatii care vin la standul care reprezinta spitalul si sunt interesati poti sa-i triezi si sa dea concurs sau teste grila in amfiteatrul sau sala de conferinta a spitalului.Macar poti lua pulsul societatii de la baza si iti faci o idee reala a fortei de munca(mai ales a celor ce doresc sa lucreze in domeniul sanitar).

Adauga un comentariu