News Flash:

A fost constituit Fondul special de sustinere a invatamintului de stat

13 Septembrie 1999
1216 Vizualizari | 0 Comentarii
Avind in vere lipsa fondurilor de finantare a invatamintului de stat de la bugetul de stat si de la bugetele locale, pentru suplinirea acestora, a fost emisa si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.420 din 31.08.1999, Ordonanta de Guvern nr. 75/1999-privind constituirea Fondului special de sustinere a invatamintului de stat.
Vom face o scurta prezentare a acestui act normativ, atingind principalele puncte de interes general.
Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 2 din O.G. nr. 75/1999, sursele de constituire ale acestui fond special,sint urmatorele:

1. o cota de 2% din fondul de salarii brute realizat lunar, suportata de:
a) regiile autonome
b) societatile comerciale
c) companiile nationale
d) institutiile nationale de cercetare-dezvoltare
e) organizatiile economice straine cu sediul in Romania
f) reprezentantele din Romania ale societatilor comerciale straine care angajeaza personal roman
g) orice alta persoana juridica romana sau straina care realizeaza activitati economice in Romania

2. donatii si sponsorizari realizate de catre persoana fizica si juridica romana si straina

Contributiile prevazute mai sus sint deductibile la stabilirea bazei de calcul a impozitului pe profit.
Modalitatea de constituire si gestionare a acestui fond special se face numai de catre Ministerul Educatiei Nationale, iar destinatia acestuia este aceea de suplimentare a alocatiilor de la bugetul de stat si de la bugetele locale pentru finantarea invatamintului de stat.
Conform dispozitiilor art. 5 din O.G. nr. 75/1999, persoanele juridice platitoare a cotei de 2% sint obligate la calcularea si virarea acesteia o data cu plata drepturilor salariale.
Pentru neplata in termen a acestei contributii se vor percepe penalitati in conformitate cu cele stabilite prin actele normative privind creantele bugetare. Aceste penalitati se vor face venit la fondul special-art. 7 din O.G. nr. 75/1999.
In ceea ce priveste controlul incasarii contributiei de 2%, acesta va fi asigurat de catre persoanele imputernicite de Ministerul Educatiei Nationale sau de alte organe de control imputernicite de Ministerul de Finante.
O.G. nr. 75/1999 intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv 31.08.1999, iar aplicarea sa va fi posibila dupa aparitia Normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei Nationale si publicarea acestora in Monitorul Oficial al Romaniei.

Consilier juridic Gabriel AMIRONESEI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1312 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013546 (s)