Stiri medicale

A fost creat un nou tratament anti-HIV mai simplu dar la fel de eficient ca terapiile clasice

Publicat: 26 iul. 2018
7

Un nou tratament anti-HIV produs de compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) s-a dovedit a fi la fel de eficient ca terapia traditionala, care implica un cocteil din trei medicamente, chiar si in cazul unor persoane care prezinta in organism niveluri ridicate ale virusului care provoaca SIDA.

Este vorba de combinatia experimentala de dolutegravir si lamivudina, cunoscuta si ca "3TC", care, in urma testelor clinice, s-a dovedit la fel de eficienta ca tripla terapie standard anti-HIV produsa de compania rivala Gilead Sciences, potrivit descopera.ro, care citeaza Reuters. Rezultatele testelor clinice – cunoscute ca studiile GEMINI, coordonate de cercetatorul argentinian Pedro Cahn – au fost dezvaluite la International AIDS Conference, o conferinta pe tema SIDA care are loc in perioada 23 – 27 iulie, in Olanda, la Amsterdam.

La studii, care au durat 48 de saptamani, au participat 1.400 de pacienti. Cercetatorii au stabilit ca nivelul de control al virusului in cazul pacientilor carora li s-a administrat dolutegravir si lamivudina a fost de 91%, fata de 93% in cazul bolnavilor care au primit tripla terapie standard. Din punct de vedere statistic, diferenta nu este semnificativa, spun specialistii.

Rata de esec sau incapacitatea de a controla virusul imunodeficientei umane a fost de pana in 1% in toate grupurile de voluntari si niciun pacient nu a dezvoltat rezistenta la medicamente, potrivit Mediafax. Si mai mult decat atat, rezultatele au fost semnificative indiferent de nivelul virusului in organism. "Este o noua optiune de tratament", a spus Cahn. "Principalul motiv pentru care facem acest lucru este pentru a scadea povara reprezentata de medicamente in cazul pacientilor care primesc tratament pe viata", a mai spus cercetatorul.

Compania GSK este convinsa ca va inregistra o crestere a vanzarilor, avand in vedere ca tratamentul pe care il produce are mai putine efecte adverse potentiale. De asemenea, tratamentul ar fi mai ieftin, mai ales ca lamivudina se afla pe lista medicamentelor generice. ViiV Healthcare, compania specializata in tratamentul infectiei cu HIV detinuta de GSK, are ca scop sa depaseasca Gilead pe piata medicamentelor de gen, care genereaza anual 26 de miliarde de dolari, pana la mijlocul anilor 2020. In prezent, Gilead are o cota de piata de 52%, fata de 22% cat are GSK.

Aproape jumatate dintre purtatorii de HIV din America de Nord si Europa (considerate cele mai profitabile piete in domeniu) au in prezent peste 50 de ani si sunt vulnerabili la efectele adverse ale medicamentelor care ii tin in viata, tolerabilitatea unui tratament fiind considerata un element mai important decat in trecut. Problema cheie ramane eficacitatea pe termen lung a tratamentului, avand in vedere ca pacientii il vor primi mai multe decenii. Din acest motiv, unii specialisti au spus ca ar vrea sa vada rezultatele unor studii care sa se desfasoare pe minimum doi-trei ani.

De asemenea, specialistii investigheaza daca dolutegravirul nu este cumva asociat cu defecte congenitale, desi nu exista dovezi in acest moment privind aceasta conexiune. ViiV, in care detin actiuni si Pfizer si Shionogi, vrea sa solicite autorizarea tratamentului spre sfarsitul anului. GSK mai produce un tratament anti-HIV format din doua medicamente – dolutegravir si rilpivirina -, aflat si el in teste.

De cand primul antiretroviral HIV a fost autorizat de Autoritatea americana a medicamentelor (Food and Drug Administration/ FDA), in urma cu 27 de ani, aceste tratamente au cunoscut o eficienta tot mai mare, iar efectele secundare ale lor au scazut considerabil.

In plus, accesul populatiei la antiretrovirale a determinat o scadere drastica a numarului de infectii si de decese cauzate de SIDA. In iulie 2012, FDA a aprobat lansarea pe piata a Truvada, produs de Gilead Sciences, primul medicament cu rol de preventie contra SIDA destinat persoanelor din categoriile de risc. Potrivit ONUSIDA, in 2017, pe plan mondial existau 36,9 milioane de persoane infectate cu HIV. Anul trecut, 1,8 milioane de persoane au fost infectate.

Adauga un comentariu