International

A fost decernat Premiul Nobel pentru fizica 2019. Cine sunt castigatorii

Publicat: 08 oct. 2019
83 Vizite 0 Comentarii
Editia PDF
15 Oct. 2019

Savantii James Peebles, Michel Mayor si b au fost recompensati, marti, cu premiul Nobel pentru fizica pe 2019, informeaza site-ul oficial al acestor distinctii prestigioase. Premiul Nobel pentru fizica de anul acesta a revenit unor savanti cu contributii la intelegerea evolutiei Universului si a locului ocupat de Pamant in cosmos. James Peebles a fost premiat pentru formulari teoretice privind cosmologia fizica, iar Michel Mayor impreuna cu Didier Queloz, pentru descoperirea unei exoplanete ce orbiteaza o stea de tipul Soarelui.

A fost acordat Premiul Nobel pentru Medicina. Cine sunt castigatorii

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizica le-a revenit cercetatorilor Arthur Ashkin – pentru "pensete optice si aplicatiile in domeniul sistemelor biologice" – si Gérard Mourou si Donna Strickland – pentru metoda lor de a genera pulsuri optice ultrascurte si de inalta intensitate. De la infiintarea premiului Nobel pentru fizica si pana in 2018, au fost premiate 112 persoane. In 47 de ani, premiul Nobel pentru fizica a avut un singur laureat, iar cercetatorul John Bardeen a primit distinctia de doua ori. Trei femei au primit pana in prezent prestigiosul premiu: Marie Curie, in 1903, Maria Goeppert-Mayer, in 1963, si Donna Strickland, in 2018.

Sezonul Nobel a debutat luni, cu premiul pentru medicina, acordat cercetatorilor Gregg L. Semenza, Peter J. Ratcliffe si William G. Kaelin Jr., pentru descoperirile lor privind "modul in care celulele percep si se adapteaza diferentelor de nivel al oxigenului din mediu". Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, joi, cele doua pentru literatura, iar vineri, cel pentru pace. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 14 octombrie.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec in valoare de noua milioane de coroane suedeze (830.000 de euro). Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului distinctiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896. Premiile Nobel sunt decernate din 1901 si au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit