News Flash:

A fost depus primul proiect pentru dezvoltare rurala

4 Martie 2008
1435 Vizualizari | 0 Comentarii
Liviu Bulgaru directorul adjunct al APDRP Iasi
• Ieri, la sediul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APRDP) Iasi a fost depus primul proiect pentru accesarea fondurilor europene acordate prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) • Ferma societatii comerciale Iulian Group SRL din comuna ieseana Miroslovesti a depus toata documentatia necesara pentru primirea a 400 mii Euro pentru achizitionarea de utilaje agricole

Ieri, la sediul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APRDP) Iasi a fost depus primul proiect pentru accesarea fondurilor europene acordate prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR). Dupa mai bine de doua luni de elaborare, ferma SC Iulian Group SRL din comuna ieseana Miroslovesti a depus toata documentatia necesara accesarii finantarilor europene. Valoarea totala a proiectului, care are ca scop principal achizitionarea de utilaje agricole, este de 420 mii de Euro. Conform procedurilor de accesare a fondurilor europene, beneficiarul trebuie sa asigure jumatate din suma totala. "M-am gandit la acest proiect de foarte mult timp. Finantarea proprie o voi asigura din fondurile proprii si imprumuturi la bancile comerciale. Sper ca prin achizitionarea noilor utilaje sa pot extinde suprafata fermei de la 350 de hectare la 500-600 de hectare", a declarat Iulian Bogza, posibilul beneficiar al proiectului. Acesta a depus proiectul de finantare pe masura 121- Modernizarea Exploatatiilor Agricole, pentru care fondurile disponibile ajung la peste 57 milioane Euro. Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect in cadrul acestei masuri este de doua milioane Euro. Prin acest proiect, Iulian Bogza si-a propus sa achizitioneze mai multe utilaje agricole, printre care un tractor, o remorca, un plug si un combinator, cu ajutorul carora sa dezvolte o ferma vegetala in zona Miroslovesti. Definitivarea procesului de achizitii si incheierea contractului cu finantatorul se va realiza in lunile mai-iunie, iar implementarea proiectului va dura maxim 11 luni. Reprezentantii APDRP cred ca in prima sesiune de depunere a proiectelor, 3- 28 martie, producatorii locali vor depune in jur de 80 de proiecte pentru modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, precum si pentru renovarea si modernizarea satelor. "Pe masurile 121 si 123 asteptam in jur de 30-40 de proiecte in prima sesiune de depunere a proiectelor. Pe masura 322, renovarea si dezvoltarea satelor, asteptam aproximativ 30 de proiecte. Anul acesta vor fi sapte sesiuni de depunere a proiectelor", a precizat Liviu Bulgaru, directorul adjunct al APDRP Iasi.

Cereri pentru subventiile europene


Fermierii ieseni pot depune cererile pentru platile directe pe suprafata din fondurile europene aferente anului 2008, chiar daca banii pentru 2007 nu au fost inca acordati. Documentele vor fi depuse la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pana la data de 15 mai. Mai pot fi depuse cereri pana la data de 9 iunie, dar cu penalitati de 1 la suta pentru fiecare zi de intarziere din platile primite. Pana atunci, Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura continua sa tina pe jar fermierii ieseni. Plata banilor europeni catre bugetele saracite de scumpirile din ultima perioada si de seceta de anul trecut a fost din nou amanata pentru jumatatea lunii acesteia. Platile directe pe suprafata cultivata vor putea incepe numai dupa finalizarea controlului administrativ, care va arata daca trebuie aplicata sau nu reducerea de 25 la suta din cei 56 Euro, ceruta de catre Comisia Europeana din cauza problemelor din cadrul institutiei. Termenul initial pentru plata subventiilor din fonduri europene pentru 2007 pe suprafata cultivata a fost 1 decembrie, iar ulterior, 15 februarie 2008. Autoritatile implicate au anuntat ca datele nu pot fi respectate pentru ca nu s-au terminat controalele de pe teren in tara, chiar daca in judet acestea au fost finalizate de la sfarsitul anului trecut.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1301 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014358 (s)