Secretele istoriei

A fost descifrat misterul cu privire la moartea lui Suleiman Magnificul

Publicat: 30 ian. 2014
In urma cu 477 de ani, cardinalul Richelieu descria batalia de la castelul Sziget ca fiind „lupta care a salvat civilizatia”. Intr-un final, turcii musulmani au cucerit orasul, in septembrie 1566, insa au avut pierderi atat de mari – inclusiv moartea sultanului Suleiman Magnificul – incat nu au mai amenintat Viena timp de 120 de ani.
Acum, cercetatorii sapa in pamant si in arhive pentru a cauta inima sultanului.

Vezi si De ce n-a reușit Suleyman Magnificul sa cucereasca Viena in 1529 

„Cand maghiarii se plimba acum printre ruinele castelului din Szigetvar isi inchipuie ca se afla intr-un castel unguresc, insa nu-i asa. De fapt, acela este un castel turcesc. Cel maghiar a fost distrus in asediul din 1566.” spune Norbert Pap, profesor de geografie la Universitatea Pecs, citat de BBC News.
Legenda spune ca Suleiman Magnificul a ajuns la acest castel cu 10.000 de trupe otomane, in august 1566. Castelul se afla exact in drumul sau spre Viena, pe care se astepta sa o ocupe, intr-un plan ambitios de cucerire a vestului Europei. Insa Miklos Zrinyi, comandantul garnizoanei castelului – formata din doar 2.300 de oameni – a luptat atat de curajos incat i-a oprit pe turci din actiunea lor razboinica. Zrinyi a murit intr-un final, in timp ce flacarile cuprindeau castelul.

Vezi si Suleyman Magnificul si Epoca de Aur a culturii otomane – FOTO 

Suleiman a murit si el, insa in cortul sau de sultan, iar unele surse sustin ca acest lucru s-a intamplat din cauza socului pe care l-a avut in urma victoriei obtinute cu extrem de multe pierderi din partea sa. De altfel, el avea 72 de ani si se lupta cu maghiarii de 40 de ani.
Corpul sau a fost dus inapoi la Constantinopole, insa inima sa a fost ingropata acolo in Ungaria, intr-un mormant care s-a transformat ulterior intr-o biserica catolica, dedicata Fecioarei Maria. Cel putin asa scrie pe zidurile bisericii Turbeki, aflata in estul orasului.
Insa acest lucru poate fi doar o poveste istorica, explica profesorul Pap, in conditiile in care inscriptia de pe biserica a fost montata in 1916, de catre preotii locali, din motive politice. Acum, profesorul Pap a fost rugat sa gaseasca adevaratul loc unde se afla inmormantata inima lui Suleiman, tot din motive politice, mai scrie BBC News.
Exista mai multe indicii despre locul in care se afla ingropata inima lui Suleiman, inclusiv o harta din 1689. De asemenea, mai sunt informatii in arhivele de la Vatican, in Venetia, Budapesta si Istanbul.
Profesorul Pap si echipa sa de cercetatori au combinat toate aceste informatii, iar rezultatele vor fi facute publice in curand.


loading...

Adauga un comentariu