Secretele istoriei

A fost descifrata enigma unuia dintre cele mai mari dezastre ale istoriei

Publicat: 01 dec. 2013
3
Oamenii de stiinta au reusit sa descifreze misterul unuia dintre cele mai mari dezastre din istoria lumii, produs in secolul al XIII-lea. Cercetatorii au gasit dovezi ale evenimentului produs pe insula Lombok, din Indonezia, cea mai mare eruptie vulcanica din ultimii 3.700 de ani.
Sursa acestei eruptii, care a imprastiat cenusa de la un pol la altul pe Pamant, a fost identificata ca fiind vulcanul Samalas din insula Lombok, Indonezia, potrivit National Geographic.
Echipa de cercetare care a fost condusa de Franck Lavigne de la Universitatea Pantheon-Sorbonna din Paris a datat eruptia intre mai si octombrie 1257.
„A fost o lunga perioada de timp in care oamenii s-au cautat unii pe altii”, a spus Lavigne. Expertii in vulcanologie au cautat originea eruptiei peste tot in lume, de la vulcanul Okataina, din Noua Zeelanda, si pana la El Chichon, din Mexic.
Cenusa eruptiei s-a ridicat la 43 de kilometri in atmosfera
Eruptia produsa de vulcanul Samalas a fost de opt ori mai puternica decat faimoasa explozie de la Krakatau, din 1883, si de doua ori mai mare decat cea de la Tambora, din 1815.
„Pana acum am crezut ca eruptia de la Tambora a fost cea mai mare din ultimii 3.700 de ani, dar studiul releva faptul ca evenimentul din anul 1257 a fost mai puternic”, a explicat Lavigne.
Cataclismul a aruncat 40 kilometri cubi de cenusa pana la o inaltime de 43 de kilometri in atmosfera, iar caderile de cenusa s-au produs in intreaga lume.
Oamenii de stiinta au luat esantioane din trunchiurile copacilor si ramurile carbonizate aflate in preajma piscurilor vulcanilor Samalas si Rinjani din insula Lombok, Indonezia. Datarea cu carbon a acestora a relevat faptul ca eruptia a avut loc in anul 1257.
Desi eruptia s-a produs in zona ecuatoriala, impactul sau a fost resimtit in intreaga lume. „Cilmatul a fost perturbat cel putin doi ani dupa eruptie”, a spus Lavigne. 
Adauga un comentariu