Diete si sanatate

A fost descoperita cauza sindromului ovarului polichistic

Publicat: 06 iun. 2018

Sindromul ovarului polichistic afecteaza pana la una din cinci femei din intreaga lume, dintre care trei sferturi incearca sa ramana insarcinate.

Afectiunea este de obicei caracterizata prin niveluri ridicate de testosteron, chisturi ovariene, cicluri menstruale neregulate si probleme care afecteaza nivelul zaharului din sange, dar cauzele au fost mult timp un mister. "Este de departe cea mai frecventa afectiune hormonala care afecteaza femeile de varsta reproductiva, dar nu i s-a acordat prea multa atentie", spune Robert Norman de la Universitatea din Adelaide, Australia.

Tratamentele disponibile pentru a ajuta femeile afectate sa ramana insarcinate au rate de succes de obicei mai mici de 30%, pe perioada a cinci cicluri menstruale.

Paolo Giacobini, specialist al Institutul National Francez de Sanatate si Cercetare Medicala si colegii sai au descoperit ca sindromul poate fi declansat inainte de nastere prin expunerea excesiva in uter la un hormon numit hormon anti-Müller.

Cercetatorii au descoperit ca femeile gravide, cu sindromul ovarului polichistic au un nivel cu 30% mai ridicat al acestui hormon, decat in mod obisnuit. Deoarece sindromul este cunoscut ca fiind mostenit in familie, s-au intrebat daca acest dezechilibru hormonal in timpul sarcinii ar putea induce aceeasi problema de sanatate si fiicelor lor.

Pentru a testa aceasta idee, au injectat excesul de hormon anti-Müller in soareci gestanti. Dupa ce au crescut puii acestora, au prezentat multe dintre semnele distinctive ale sindromului ovarului polichistic, inclusiv pubertatea tarzie, ovulatia rara, intarzieri in obtinerea unei sarcini si putini descendenti.

Excesul de hormon parea sa declanseze acest efect prin suprasolicitarea unui set de celule ale creierului care ridica nivelul de testosteron.

Echipa a reusit sa inverseze acest efect la soareci folosind cetrorelix, un medicament IVF utilizat in mod obisnuit pentru a controla nivelul hormonal al femeilor. Dupa tratamentul cu acest medicament, soarecii au incetat sa prezinte simptome de sindrom ovarian polichistic.

Videochat Iasi

Urmeaza planificarea unui studiu clinic cu cetrorelix la femeile cu aceasta afectiune, care va incepe, cel mai probabil, pana la finalul anului. Aceasta ar putea fi o strategie atractiva pentru a restabili ovulatia si in cele din urma, pentru a creste rata de succes in obtinerea unei sarcini la aceste femei, spune Giacobini.

Sursa: newscientist.com

sursaloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit