Secretele istoriei

A fost descoperita „reteta genialitatii”

Publicat: 16 ian. 2014
Publicatia The Week prezinta o analiza surprinzatoare a caracteristicilor necesare pentru a fi genial, iar accentul nu cade pe inteligenta iesita din comun ci pe capacitatea de munca pana dincolo de epuizare intr-un domeniu de care trebuie sa fii preocupat in mod aproape obsesiv.
Exista cinci caracteristici care indica genialitatea, spun oamenii de stiinta, potrivit Agerpres.

Vezi si Mihai Eminescu – Omul din spatele geniului 

Prima dintre aceste calitati este de a te lasa condus de curiozitate. In cartea sa, „Creativity”, eminentul psiholog american de origine ungara Mihaly Csikszentmihalyi, fostul sef de catedra al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii din Chicago, dar si al catedrei de sociologie si antropologie de la Lake Forest College, a realizat interviuri cu 91 de indivizi exceptionali din diverse domenii, printre care si 14 laureati ai Premiului Nobel.
Una dintre concluziile sale este ca „persoanele creative de succes trebuie sa dispuna din abundenta de doua lucruri: curiozitate si motivatie”. Aceste persoane sunt absolut fascinate de subiectul lor de excelenta, iar chiar daca altii pot fi mai inteligenti, dorinta puternica a primilor de a reusi ramane factorul decisiv.
O alta caracteristica ne dezvaluie ca accentul nu cade nici macar pe educatia superioara si excelenta universitara, ci pe perseverenta in domeniul de interes. Nu toate geniile au avut un IQ extrem de ridicat si nu toate geniile au avut doctoratul luat. De fapt, conform acestei analize, majoritatea geniilor au avut un nivel al educatiei similar abandonului scolar in etapele de invatamant liceal.

Vezi si Copilaria unui geniu – Albert Einstein  

Keith Simonton, profesor la University of California din Davis, a coordonat un studiu la scara mare, concentrat pe mai mult de 300 de personalitati creatoare care au trait in perioada 1450 — 1850. Dintre acestia evident ca nu puteau lipsi personalitati precum Leonardo da Vinci, Galileo, Beethoven sau Rembrandt. Keith Simonton a determinat nivelul formal de educatie de care au beneficiat acestia si le-a masurat nivelul de excelenta in functie de spatiul care le-a fost acordat intr-o serie de lucrari de referinta. El a descoperit ca relatia dintre educatie si eminenta, atunci cand este transpusa intr-o functie grafica, arata ca o litera „U” rasturnata: Cei mai eminenti si creativi indivizi au fost cei care au primit un nivel moderat de educatie, corespunzator aproximativ primelor zece clase. Mai putina educatie decat zece clase, sau mai multa, corespunde in grafic unei eminente creative din ce in ce mai reduse.
Insa ce-i uneste pe toti oamenii geniali in domeniul lor este capacitatea extraordinara de munca in respectivul domeniu. Majoritatea covarsitoare a oamenilor de geniu sunt dependenti de munca lor.


loading...

Adauga un comentariu