Razboi în Ucraina

A fost elucidat misterul dinților din Ucraina. Stomatolog local: „Seamănă cu cei din colecția mea care a fost jefuită”

Publicat: 07 oct. 2022
A fost elucidat misterul dinților din Ucraina. Stomatolog local Seamănă cu cei din colecția mea care a fost jefuită
Imaginea a fost promovată inclusiv de Ministerul Apărării din Ucraina

Imaginea cu o cutie cu dinți de aur care s-a viralizat pe internet zilele trecute și a fost preluată de mass-media internațională și prezentată ca o dovadă a brutalității rușilor s-a dovedit a fi o parte din colecția unui dentist local jefuit de soldați. Publicația germană Bild a elucidat misterul după ce a mers în satul unde s-a făcut descoperirea.

Imaginea a fost promovată inclusiv de Ministerul Apărării din Ucraina, sub explicația „Un mini Auschwitz”, întrucât cutia a fost găsită într-un subsol folosit de ruși drept cameră de tortură pentru soldații ucraineni și civili.

Dinții au fost furați de la un stomatolog local

Reporterii Bild au ajuns miercuri în satul eliberat Pisky-Radkivski din regiunea Harkov și au găsit victime care au confirmat că au fost torturate de soldații ruși. Cu toate acestea, dinții găsiți nu păreau să provină de la victimele torturilor sau de la morți, ci de la dentistul local.

„Acești dinți seamănă cu cei din colecția mea care a fost jefuită”, a spus Serghei când a văzut fotografia. „Sunt singurul dentist din zonă, deci dacă au fost găsiți aici sunt ai mei”, spune bărbatul de 60 de ani.

El suspectează că rușii au furat dinții pentru că au crezut că sunt din aur (deși sunt din oțel inoxidabil) și pentru a-i intimida pe ucraineni. „Localnicii din zonă mi-au spus că rușii foloseau dinții ca să-i sperie”, adaugă Serghei.

Bărbatul a arătat reporterilor Bild un alt recipient cu dinți pe care îl are acasă. Întrebat dacă dinții găsiți ar fi putut să fie ai unor oameni morți, dentistul spune că nu și că au fost ai oamenilor pe care i-a tratat de-a lungul timpului.

„I-am scos pentru că aveau probleme”, spune Serghei. „În cei peste 30 de ani de activitate am scos zeci de mii de dinți, câteodată scoteam câte cinci sau opt pe zi”, declară dentistul ucrainean.

Nu este clar de unde provine masca de gaze care apare în imagini alături de dinți. Cu toate acestea, Bild confirmă că tortura s-a practicat în sat și localnicii au declarat că auzeau strigăte de ajutor din diverse clădiri.

Volodya (46 de ani) a fost una dintre victimele torturii rușilor în Pisky-Radkivski, după ce un vecin l-a declarat pro-ucrainean. „M-au luat cu ei și m-au bătut. Îmi spuneau că dacă nu colaborez o să mă împuște în picioare. Acoperișul camerei era plin de găuri de gloanțe, cred că încercaseră să speri oamenii dinaintea mea”. Andrey (46 de ani) a fost ținut prizonier săptămâni întregi. Soția lui povestește că în primele zilei rușii l-au ținut într-o pivniță și l-au bătut, apoi l-au dus în alte sate și orașe unde îl puneau să curețe străzile sau să sape tranșee.
Comentarii
Adauga un comentariu