Secretele istoriei

A fost Houdini mason?

Publicat: 29 ian. 2015
3

Nascut sub numele de Ehrich Weiss pe 24 martie 1874 in Budapesta, Ungaria Harry Houdini a emigrat in Statele Unite ale Americii patru ani mai tarziu si a locuit cu familia in Appleton, Wisconsin.

Motivele plecarii familiei sale in America sunt incerte, se banuieste ca antisemitismul a avut un rol important. Harry Houdini era un romantic ce dorea sa isi cosmetizeze inceputurile. Este clar ca de-a lungul vietii sale au existat momente in care a inventat sau a “imbunatatit” anumite evenimente pentru a-si infrumuseta imaginea personala si profesionala.

Vezi si Harry Houdini: magicianul care a vrut sa pacaleasca moartea

Tatal lui Houdini a acceptat un post de rabin in Appleton, Wisconsin, unde a gasit o comunitate de unguri. Din nefericire insa, era foarte conservator, neputandu-se adapta ideilor liberale americane. De aceea, a fost nevoit sa plece. S-a mutat mai intai in Milwaukee si apoi la New York.

Vezi si «Houdini» – Povestea din spatele magiei – VIDEO

Familia avea tot timpul nevoie de bani, asa ca tanarul Eric a acceptat tot felul de slujbe ciudate pentru a o ajuta. La 17 ani a fost captivat de memoriile marelui magician francez Jean Eugene Robert-Houdin si nu este de mirare ca a fost atras in lumea stralucitoare a spectacolului si magiei, unde a gasit faima si bani.

A fost atat de impresionat de viata lui Houdin incat, atunci cand i s-a cerut un nume de scena, pur si simplu a mai adaugat un “i” la numele acestuia, devenind Houdini.

Putini stiu ca Houdini era si francmason, facand parte dintr-un grup in care mai erau Harry Keller, Howard Thurston si Harry Blackstone. A fost initiat in Loja St. Cecile, N.Y., pe 17 iulie 1923, devenit Calfa pe 31 iulie si Maestru pe 21 august.

Un an mai tarziu, a devenit membru al Consistoriului. Foarte mandru de apartenenta sa francmasonica, a dat un spectacol de binefacere la New York, unde a adunat 4.000 de spectatori; s-au strans astfel mii de dolari pentru masonii saraci. In octombrie 1926, cu cateva saptamani inainte de moartea sa prematura, a devenit Shriner in Mecca Temple din New York, scrie antena3.ro.

Adauga un comentariu