National

A fost lansat programul de finanţare ”Casa Eficientă Energetic”! Iată care sunt pașii pentru a fi unul dintre beneficiari

Publicat: 15 sept. 2020
A fost lansat programul de finanţare ”Casa Eficientă Energetic”! Iată care sunt pașii pentru a fi unul dintre beneficiari
A fost lansat programul de finanţare ”Casa Eficientă Energetic”! Iată care sunt pașii pentru a fi unul dintre beneficiari

Marți, 15 septembrie 2020, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) lansează programul de finanţare ”Casa Eficientă Energetic”. Acest program are un buget de 430 de milioane de lei, astfel aproximativ 9.000 de proprietari de case se vor putea bucura de eficientizarea energetică a locuințelor.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, lansează astăzi Programul de finanţare Casa Eficientă Energetic. Aplicaţia online pentru înscriere va fi disponibilă începând cu ora 13:00, pe site-ul www.afm.ro. Prin Programul Casa Eficientă Energetic, care are un buget de 430 de milioane de lei, aproximativ 9.000 de proprietari de case din România îşi vor putea eficientiza energetic locuinţele”, a informat ministerul, conform news.ro.

A fost lansat programul de finanţare ”Casa Eficientă Energetic”!

Programul prezentat are ca scop reducerea consumului de energie din casele românilor şi a emisiilor de gaze cu efect de seră. Pe scurt, reprezintă  creşterea eficienţei energetice şi/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuinţele unifamiliale existente, situate într-un imbobil-construcţie având regim de înălţime de cel mult 3 nivele.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, finanțat de AFM, ajută românii să beneficieze de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei).

Finanţarea nerambursabilă poate deconta 60% din costul lucrărilor prezentate, dar nu poate depăși de suma de 15.000 de euro.

„Casa Eficientă energetic este unul din programele la care ţin foarte mult şi care va ajuta foarte mult şi populaţia, şi economia, şi mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş. Se ştie că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, spune ministrul Costel Alexe.

Cheltuielile eligibile ale Programului Casa Eficientă Energetic se referă la: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi etc. Principala condiţie a eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească, după implementarea acestuia, cu cel puţin o clasă energetică.

A fost lansat programul de finanţare ”Casa Eficientă Energetic”! Iată care sunt pașii pentru a fi unul dintre beneficiari

Va exista posibilitatea ca toate persoanele interesate de programul „Casa Eficientă Energetic” să depună online cererea pentru prima energetică. Aceasta trebuie să fie însoțită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea.

După ce cererea va fi acceptată, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare. Aceștia au la dispoziţie 15 de zile pentru a depune dosarul investiţiei. Imediat ce dosarul va fi aprobat, se pot începe lucrările, existând posibilitatea de a se derula într-o perioadă de maximum 18 luni.

La sfârșit, după un nou audit energetic al casei, AFM decontează 60% din investiţie.

Adauga un comentariu