Secretele istoriei

A fost masacrul de la Katyn, ordonat de Stalin?

Publicat: 31 dec. 2013

„Documentele publice, ramase multi ani in arhivele secrete, nu fac decat sa dezvaluie amploarea acestei teribile tragedii, dovedind, in acelasi timp, ca drama de la Katyn a fost comisa din ordinul personal al lui Stalin si al altor conducatori sovietici”, se arata in declaratia adoptata chiar inaintea vizitei pe care presedintele rus Dmitri Medvedev o va face in Polonia, peste o saptamana, pe 6 decembrie.

„Responsabilitatea acestei tragedii a fost pusa de propaganda sovietica pe seama criminalilor nazisti’, lucru care a intretinut furia, amaraciunea si neincrederea poporului polonez”, mai scrie in textul declaratiei

Legislativul rus isi exprima compasiunea profunda pentru toate victimele acestei represiuni nejustificate, fata de familiile si apropiatii lor.

Dupa invadarea de catre URSS a regiunilor din estul Poloniei, in septembrie 1939, 22.000 de ofiteri polonezi, luati prizonieri de Armata Rosie, au fost ucisi in padurea de la Katyn, la Mednoe (Rusia) si Harkov (Ucraina).

Timp de decenii, Uniunea Sovietica a acuzat Germania nazista de comiterea acestor asasinate. Abia in aprilie 1990, ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a recunoscut ca Rusia e responsabila de acest masacru.

Polonezii au trait un nou blestem la Katyn, anul acesta. In aprilie 2010, presedintele Lech Kaczysnki si zeci de demnitari au murit intr-un accident aviatic chiar in locul unde se pregateau sa comemoreze 70 de ani de la prima tragedie.

Destalinizarea Rusiei

In acest context, presedintele rus, Dmitri Medvedev, va lansa o campanie de destalinizare a Rusiei, scrie cotidianul economic Vedomosti.

Rolul lui Stalin in istorie va fi subiectul unei intrevederi care va avea loc in ianuarie intre Medvedev si membrii Consiliului Consultativ pentru Drepturile Omului de la Kremlin.

Potrivit Vedomosti, Consiliul a elaborat un program federal pentru a aduce un ultim omagiu milioanelor de victime ale represiunii staliniste.loading...

Adauga un comentariu