Evenimente culturale

A fost o mare actrita, iubita de toti romanii, dar firea ei era „monstruoasa”, iar destinul i-a fost tragic. S-a luptat cu tuberculoza si a avut probleme psihice pentru care i s-au facut socuri electrice, dar pe ecrane parea perfecta

Publicat: 28 nov. 2018
3

Actrita Vivien Leigh a avut acelasi destin dramatic ca personajul pe care l-a interpretat, Scarlet O'Hara. Eroina filmului "Pe aripile vantului" a avut o viata tumultoasa si a fost supusa chiar si la socuri electrice.

Viata actritei britanice, Vivien Leigh, a fost una plina de reusite si decaderi, si a ajuns chiar sa fie supusa la socuri electrice pentru o tulburare bipolara prost diagnosticata. Aceasta a murit de tuberculoza la 54 de ani, dupa cum scrie José Madrid in cartea biografica „Vivien Leigh, tragedia lui Scarlett O’Hara”, conform Agerpres.

Vivien Leigh a interpretat roluri variate, dar a ramas in istoria filmului datorita rolului Scarlet O”Hara, eroina tragica a Sudului Americii din „Pe aripile vantului.”

Actrita citise romanul lui Margaret Mitchell, care revolutionase SUA in anul 1936, si si-a dorit sa participe la preselectia pentru rolul principal din filmul produs de David O. Selznick. Atat de mult, incat a refuzat alte roluri importante pentru a fi disponibila.

Incapatanarea si salbaticiunea i-au adus lui Leigh rolul atat de ravnit pentru care a castigat si primul Oscar. Filmarile s-au dovedit dificile pentru actrita. Ea a castigat reputatia unei femei foarte dificile si a fost acuzata de comportament maniac.

Leigh s-a simtit adesea limitata datorita frumusetii sale foarte apreciate, despre care credea ca o impiedica sa fie luata in serios in cariera sa ca actrita. Sanatatea ei subreda s-a dovedit a fi, insa, cel mai mare obstacol.

Tulburarea bipolara de care a suferit Vivien Leigh a afectat-o serios in cariera. Odata cu inaintarea in varsta, actrita a fost slabita de reveniri frecvente ale tuberculozei, boala diagnosticata pentru prima oara la mijlocul anilor ’40.

Se pare ca viata ei a fost una marcata de perioade de depresie, izbucniri nervoase si schimbari de stari, care de-a lungul anilor s-au accentuat.

In autobiografia sa, Laurence Oliver, fostul ei sot, comenta anii de probleme pe care i-a avut din pricina bolii lui Leigh, scriind ca, „in ciuda firii sale monstroase, depresiv maniace, ea si-a pastrat calmul si o atitudine distanta, care nu dezvaluia starea ei mentala proasta, dar fata de mine nu ezita sa aiba reactii nervoase.”

Vivian s-a indragostit de Laurence Oliver pe vremea cand ambii erau casatoriti. Ea l-a urmat cu incapatanare convinsa ca el este marea dragoste a vietii ei. Dupa ce mariajul lor s-a incheiat, Leigh a inceput o relatie cu actorul John Merivale langa care a si murit.

La funeralii, timp de un minut, luminile rampelor tuturor teatrelor din Londra s-au stins in semn de reculegere. Trupul ei a fost incinerat si cenusa raspandita deasupra unui iaz de pe domeniul actritei din Anglia.

Adauga un comentariu