Actualitate

A fost promovat ca fiind un business de succes, insa s-a dovedit a fi o mare teapa! A patit-o si un italian care a investit in Iasi, dar a pierdut toti banii

Publicat: 12 iul. 2019
1

@ Banii nu o sa-i mai recupereze niciodata @ Acest tip de business era promovat ca fiind unul care garanta succesul @ Insa investitorul din Iasi a simtit pe propria piele ce inseamna sa pierzi multi bani @ "Am incercat, dar nu a mers. Eu cred ca e o afacere paguboasa", sustine investitorul care a pierdut toti banii investiti in paulownia @ Planta este mai putin cunoscuta in Iasi si necesita aprobare din partea institutiilor abilitate pentru a fi vanduta

Teapa masiva cu plantatiile de paulownia, la Iasi. Cei care au investit in acest tip de business si-au dat seama rapid ca banii au fost cheltuiti degeaba si nici nu ii vor mai recupera. Este si cazul singurilor investitori din Iasi inregistrati la Directia Agricola Iasi care au vrut sa castige multi bani din aceasta afacere, insa au fost rapid dezamagiti si pagubiti de sume uriase. Acestia au plantat paulownia pe zeci de hectare si au fost entuziasmati la inceput, insa dupa cativa ani in care au sperat ca se va vedea rezultatul muncii lor, au realizat ca totul a fost in zadar. Au pierdut absolut toti banii pe care i-au investit, sume de ordinul zecilor de mii de euro.

Planta nu s-a adaptat

Plantatia de paulownia a devenit in ultimii ani o afacere demna de luat in calcul datorita castigului urias pe care il puteau obtine investitorii chiar si de pe un singur hectar. O plantatie facuta ca la carte le-ar fi adus acestora profituri de aproximativ 30.000 de euro la hectar. Insa, ca in orice afacere din domeniul agricol care depinde foarte mult de conditiile meteorologice, de calitatea solului si ingrijirea plantatiei, exista riscuri ca aceasta sa esueze. Ceea ce s-a si intamplat pentru unii investitori din Iasi, care au riscat si au pierdut aproape 60.000 de euro. Daca unii investitori se laudau ca au avut succes cu aceasta afacere, altii au falimentat afacerile la scurt timp dupa ce le-au deschis. Este si cazul italianului Felippe Baruso, care a investit aproximativ 20.000 de euro in plantatia de paulownia de pe 6 hectare, din Tibana, si a sperat ca o sa se vada rapid rezultatele muncii sale. Insa a suferit un mare esec financiar. Din primul an de plantatie si-a dat seama ca ceva nu este in regula. Planta trebuia sa creasca in primul an de plantatie in jur de 4 metri inaltime, insa abia a ajuns la jumatate de metru. Una din cauzele neadaptarii plantei la clima de aici a fost si seceta, care le-a dat batai de cap agricultorilor incepand cu anul 2011. Italianul a plantat paulownia incepand cu anul 2012, iar atunci a fost un an extrem de secetos pentru fermieri. Desi avea sistem de irigatii bine pus la punct, acest lucru nu l-a ajutat si spune ca 90 la suta din plantatie s-a deteriorat si nu o sa mai riste cu astfel de afaceri.

"Am incercat, dar nu a mers. Eu cred ca e o afacere paguboasa. Nu mai sfatuiesc pe nimeni sa incerce. Paulownia nu se adapteaza conditiilor meteo din Romania. Eu am cheltuit bani cu terenul, irigatii, si nu o sa-i mai iau inapoi. Am vrut sa fac ceva bun, dar nu a iesit", sustine italianul pagubit. Chiar daca trebuie sa astepte cativa ani pentru a ajunge la maturitate, cei care o planteaza verifica ritmul acesteia de crestere si astfel isi dau seama daca ceva nu este in regula. "Am facut tot ce trebuie, am irigat tot timpul, dar nu a crescut suficient. Clienti aveam, dar nu am avut ce sa le vand", mai spune italianul.

Cereale in loc de paulownia

Un alt iesean care a renuntat la plantatia cu paulownia este Iulian Mihai Traciuc. Acesta a avut o plantatie de aproape 30 de hectare in comuna Movileni, iar in anul 2014 era optimist ca de pe aceasta suprafata va obtine aproape 10.000 de arbori care vor fi apoi taiati si vanduti in tara sau in strainatate. Astfel, acesta si-ar fi scos investitia de aproape 40.000 de euro fara probleme, in primii doi ani de productie. Insa acest lucru nu s-a mai intamplat, ieseanul intampinand aceleasi probleme ca si celalalt investitor din Iasi, planta nefiind adaptata acestei clime. Chiar daca era irigata zilnic, asa cum se cerea pentru a creste, nu a ajutat-o deloc.

De asemenea, si frigul de pe timpul iernii a contribuit la deteriorarea plantei. Acum, pe fostul teren cu paulownia au fost cultivate cereale. Arborii paulownia au patruns in Europa in urma cu 10 ani. Culturile se gasesc in Germania, Olanda si Spania, de unde se importa si in Romania. Arborele creste foarte rapid intr-o perioada scurta de timp. Intr-un singur an ajunge la o înaltime de patru metri, spre deosebire de fag, care atinge aceasta dimensiune în 10 ani, ori stejar, care are nevoie de 15 ani ca sa creasca la fel de mare. Arborele ajunge la maturitate în 4 sau 5 ani, când are deja o inaltime de 20 de metri. Arborele de paulownia este recunoscut pentru intrebuintarile multiple. Radacina este folosita pentru producerea peletilor, lemnul are valoare energetica mare, iar marea sa calitate este duritatea care îl recomanda în constructii, fiind utilizat si la constructia ambarcatiunilor. Lemnul are greutate mica fata de cel clasic din Romania si se poate folosi la orice tip de constructie.

Vezi si: Un preot a dat lovitura! Este singurul iesean care detine asa ceva – FOTO

Acte obligatorii pentru taierea si transportul lemnului

Persoanele care vor sa investeasca in aceasta planta trebuie sa stie ca nu o pot face fara sa aiba documente eliberate de Directia Silvica Iasi. Intrucat planta creste si tranforma locul intr-o mica padure, investitorii privati au nevoie de aceste acte eliberate de institutia silvica, pentru a putea vinde lemnul obtinut de pe plantatie.

"Persoana care are terenul arabil sau pasune si planteaza paulownia trebuie sa schimbe categoria de folosinta a terenului in padure in momentul in care vrea sa taie lemnul si sa il transporte. Nu poate vinde lemnul fara documente, nu poate transporta lemnul fara documente", sustine Corneliu Parascan, director al Directiei Silvice Iasi.

Comentarii
Adauga un comentariu