Actualitate

A fost promulgată legea alegerilor locale. Data scrutinului: 27 septembrie

Publicat: 16 iul. 2020
ALT=
A fost promulgată legea alegerilor locale. Data scrutinului: 27 septembrie

A fost promulgată legea alegerilor locale. Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea pentru organizarea alegerilor locale, anunță Administrația Prezidențială.

Data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale (primari, consilii locale, consilii județene) este stabilită pe 27 septembrie, potrivit legii promulgate.

Data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru:

– consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari;

– Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti;

– consiliile judeţene, precum și pentru președinții consiliilor județene, stabilește legea la articolul 1.

A fost promulgată legea alegerilor locale: Vot într-o singură zi

Alianțele electorale constituite între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local, se înregistrează la biroul de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, în maximum 5 zile de la data înființării biroului electoral. Un partid politic poate face parte, în aceeași circumscripție, dintr-o singură alianță electorală, și poate să participe la alegerile din circumscripția electorală în cauză numai pe lista alianței din care face parte.

Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, din partea Ministerului Sănătății.

Proiectul de lege privind alegerile locale a fost votat de camera Deputaților pe 8 iulie, cu 253 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și 36 abțineri.

Propunerea USR privind organizarea votului pe parcursul a două zile, respectiv sâmbătă şi duminică, a fost respinsă de deputați. Parlamentarii USR s-au abţinut de la votul din plen. Acelaşi lucru fiind făcut şi de liberali, care au spus că modificările pentru data alegerilor locale au fost făcute pe un proiect propus de cei de la UDMR.

Cei din PNL au spus că nu este o diferenţă foarte mare între cele două proiecte, cel al UDMR şi cel al USR, iar maghiarii au preferat să ia foarte mult din textul venit de la guvern şi să fie modificat acesta destul de puţin în Parlament.

În momentul în care vom merge în secţiile de votare, vor exista câteva pauze, pentru a fi dezinfectate acele spaţii.

Când începe campania

Campania electorală va începe pe 28 august, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), iar Biroul Electoral Central va fi constituit pe 2 august, urmând ca toate candidaturile să se depună până pe data de 18 august.

În ce priveşte birourile electorale de circumscripţie, acestea vor fi constituite pe 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile, mai anunţă Autoritatea Electorală Permanentă.

„Campania electorală va începe în data de 28 august 2020 şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00”, mai arată comunicatul AEP.

Ultima zi de depunere a candidaturilor

În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, la același nivel, decât dintr-o singură alianță electorală.

La alegerile locale din 2020, alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, până cel mai târziu la data de 11 august 2020, menționează AEP.

Adauga un comentariu