Actualitate

A fost realizat primul transplant de față și mâini din lume! Cum se simte pacientul

Publicat: 04 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A fost realizat primul transplant de față și mâini din lume Cum se simte pacientul
Joe Dimoe, înainte și după operația de transplant de mâini și față

În iulie 2018, Dimeo, în acel moment 20 de ani, a adormit la volanul mașinii sale pe ruta 22 din New Jersey. A pierdut controlul, iar mașina a lovit bordura, răsturnând înainte de a izbucni în flăcări. Între timp, Dimeo a devenit prima persoană din istorie care a beneficiat de transplant de față și mâini.

Un trecător l-a scos din mașină înainte ca aceasta să explodeze, dar Dimeo a suferit arsuri de gradul trei peste aproape 80% din corpul său. Pagubele au fost atât de grave încât, deși Dimeo a supraviețuit, a rămas fără pleoape, urechi și o mare parte din degete. Avea, de asemenea, cicatrici severe pe față și gât, care îi limitau raza de mișcare. Cicatricile i-au acoperit chiar parțial ochii.

Operația de transplant de mâni a durat 23 de ore

Miercuri, medicii de la NYU Langone Medical Center au anunțat că, după 23 de ore istovitoare de intervenție chirurgicală, Dimeo, în vârstă de 22 de ani, era pe drumul spre a-și recâștiga viața în calitate de beneficiar al primului transplant de față și de mâini de succes din lume.

„Este cel mai motivat pacient pe care l-am cunoscut vreodată”, a declarat reporterilor dr. Eduardo Rodriguez, șeful echipei care a finalizat intervenția chirurgicală fără precedent.

Deși intervenția chirurgicală a avut loc în luna august a anului trecut, medicii lui Dimeo au așteptat să se asigure că transplanturile nu au fost respinse înainte de a considera operațiunea un succes.

„Au fost efectuate cu succes peste o sută de transplanturi de mână și aproape 50 de transplanturi de față”, a spus Rodriguez. „Deci, fundamental, nu a existat niciun motiv pentru care să nu poată apărea împreună, cu succes.”

Este prima dată când un transplant de mâni şi față reușește

Au existat doar două încercări anterioare de a finaliza o astfel de intervenție chirurgicală – de a transplanta fața și ambele mâini ale unui pacient – la nivel mondial. Ambele nu au avut succes.

„Trebuia să evităm infecția, trebuia ca această operație să se producă cât mai repede posibil, trebuia să fim foarte selectivi cu donatorul și trebuia să implementăm fiecare tehnologie de ultimă generație care să asigure succesul complet al operației lui Joe și exact asta am făcut ”.

„Joe este sănătos, este tânăr, este puternic, îi place să facă mișcare, mănâncă sănătos și avea acel element special care va fi necesar pentru această operație”, a spus Rodriguez, „Un nivel ridicat de motivație. Și el avea un sentiment extraordinar de speranță „.

La operație au lucrat 80 de persoane din șase echipe chirurgicale și două săli de operații alăturate. Într-una, mâinile și țesutul facial al unui donator pe moarte au fost îndepărtate cu atenție și înlocuite cu proteze imprimate 3D.

„Începem întotdeauna operațiunea cu un moment de reculegere pentru a onora familia donatoare, pentru a respecta marea lor pierdere, pentru a nu uita niciodată donațiile care au fost făcute”, a spus Rodriguez.

„În toate aceste operațiuni este important să recunoaștem că cineva trebuie să renunțe la viața lor, astfel încât ceilalți să poată continua să trăiască”.

Cum a decurs întreaga operaţie de înlocuire a mânii şi a feței

În cealaltă sală de operații, mâinile și fața lui Dimeo au fost îndepărtate cu tăieturi precise, pentru a-l pregăti pentru țesutul donator.

Operațiunea a fost una care ar fi putut foarte bine să pună capăt vieții lui Dimeo dacă nu ar fi fost făcută corect, a spus Rodriguez.

La brațele lui Dimeo, fiecare rază și osul ulnei au fost tăiate cu grijă, împreună cu o serie de tendoane, mușchi, vene și nervi, pentru a-l pregăti pentru noile membre. Mâna dreaptă, mâna dominantă a lui Dimeo, a venit pe primul loc. Apoi stânga.

„Trebuie să înlocuim 21 de tendoane, trei nervi majori, cinci vase majore, două oase majore”, a spus Rodriguez despre fiecare mână. Fiecare structură trebuia etichetată, a adăugat el, pentru a asigura o reasamblare adecvată.

După ce fața lui Dimeo a fost îndepărtată, niște plăci mici i-au fost puse pe bărbie pentru a-și atașa noua față, iar podul nasului donatorului a fost altoit în locul lui. Nervii și vasculatura au fost îmbinate împreună, pentru a aduce sânge și, în cele din urmă, simțire în țesut.
După 23 de ore de operație, s-a făcut cusătura finală. Au urmat patruzeci și cinci de zile de terapie intensivă, urmate de aproape două luni de reabilitare internată, Dimeo a învățat să-și deschidă noile pleoape, să-și miște noile mâini și să zâmbească.

Adauga un comentariu