Eveniment-Social

A fost semnat documentul de proiectare legat de reabilitare la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași. Refacerea construcției monumentului istoric se va finaliza în anul 2022 (EXCLUSIV)

Publicat: 05 aug. 2020
A fost semnat documentul de proiectare legat de reabilitare la Filarmonica de Stat
Contractul de reabilitare la Filarmonica de Stat "Moldova" Iași a fost finalizat, iar arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan vor face proiectarea lucrării de refacerea a construcției monumentului istoric care se va finaliza în anul 2022

Arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan se vor ocupa de proiectare pentru lucrarea de reabilitare la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași! Este vorba de finalizarea celei de-a 2-a etape a acestui proces ce vizează monumentul istoric. În termen de 4 luni, acesta va fi finalizat, urmând a se organiza licitația pentru desemnarea firmei care va derula lucrările. Astfel, cel târziu până la finalul anului 2022, clădirea de la Filarmonica de Stat „Moldova” va fi complet refăcută

A fost semnat documentul de proiectare legat de reabilitare la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași

Veste de ultimă oră! Contractul de proiectare legat de reabilitare  la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași s-a finalizat. Arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan vor face proiectare pentru lucrarea de reabilitare a monumentului istoric, în termen de 4 luni. După acest moment, la finalul lui 2020 va demara licitația pentru desemnarea firmei care va derula lucrările. În acest context, cel târziu până la finalul anului 2022, clădirea de la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași va fi complet refăcută.

Moment important pentru etapa de reabilitare la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași

Astfel, luna aceasta demarează realizarea proiectului ce vizează acest obiectiv. Anterior a fost finalizată toată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. De reamintit că, deja, contractului de achiziție publică de servicii de proiectare, pentru obiectivul de investiții Reabilitarea și modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 și 161497 situate în Iași, str. Cuza Vodă, nr. 29, unde are loc activitatea artistică a Filarmonicii de Stat „Moldova” a fost semnat cu firma SC. Mihul SRL.

Conform contractului, prestatorul a realizat expertiza tehnică, studiul topografic, studiul geotehnic studiul componentelor artistice, studiul istoric al clădirii, studiul de acustică. Terminarea proiectului care prevede reabilitarea celor două imobile este finalul anului 2022. Pe de altă parte, costurile totale cu reabilitarea și modernizare a Filarmonicii ieșene trec de șase milioane euro.

Celebra instituție ar putea avea și unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale din lume

Pe de altă parte, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași, a început un proces de achiziționare a unui instrument muzical spectaculos. Este vorba de o orgă electrică, special destinată concertelor. „Da, după ce am achiziționat un pian profesional și extrem de util Filarmonicii, ne gândim să achiziționăm și o orgă electrică. Cele mai bune, spre exemplu din catalogul Yamaha, au prețuri ce trec de 800 mii lei. Îmi doresc, având în vedere că avem una dintre cele mai bune echipe de artiști din România, să avem și o infrastructură demnă de istoria și valoarea Filarmonicii ieșene. De reamintit că, în trecut, actuala Sală de Concerte era parte integrantă a Bisericii Congregației Notre-Dame de Sion și era dotată cu o orgă. Aceasta a fost dezafectată”, a menționat prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași.

Clădirea actualei FilarmoniciI din Iași, care urmează a fi reabilitată, a fost construită in anul 1815

Întregul Ansamblu din care fac parte Casa Alecu Balș și Notre Dame de Sion, unde se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și care are proiect de reabilitare este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2015, cu denumirea Filarmonica „Moldova” și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul Bujor Prelipcean – n.r.) de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea județului Iași, pentru o perioadă de 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maximum doi ani. Datele istorice arată că această clădire a actualei Filarmonici a fost construită în anul 1815.

Ea este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș. Aici, la 11 ianuarie 1847, a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugăritețe din ordinul Notre Dame de Sion și a fost transformat în Colegiul de Fete. Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest Institut, care a fost desființat în anul 1947, aici mutându-se fostul Conservator „George Enescu”. Din anul 1957 s-a inaugurat, în fosta capelă, Sala de Concerte a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași.

Adauga un comentariu