Sport

A fost semnata modificarea Legii insolventei. Ce avantaj au fotbalistii?

Publicat: 12 apr. 2016
1

Klaus Iohannis, presedintele României, a semnat ieri Decretul de promulgare a Legii pentru completarea art. 75 alin (2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, informeaza afan.ro. AFAN a fost initiatoarea acestei modificari, dupa ce a observat ca Legea era folosita doar în favoarea cluburilor, jucatorii neavând posibilitatea sa plece de la gruparile care intrau în insolventa, chiar daca erau neplatiti de luni bune. Conform modificarii aprobate în Parlament si semnate ieri de presedintele Iohannis, jucatorii de la cluburile în insolventa care sunt neplatiti de peste trei luni pot depune memorii la FRF si pot deveni apoi liberi de contract. Legea va fi pusa în aplicare imediat ce va fi publicata în Monitorul Oficial.

Pâna acum, jucatorilor le erau blocate litigiile cu cluburile la comisiile federatiei sau ale ligii în momentul în care cluburile intrau în insolventa. Practic, inidferent de situatie, fotbalistul nu mai putea pleca de la echipa decât cu acordul clubului. Altfel, indiferent de numarul restantelor salariale, nu putea parasi echipa. De exemplu, dupa ce Rapid a intrat în insolventa, Herea, Nicolae Grigore, Oros, Stefan Grigorie si Abrudan au putut pleca de la Rapid doar dupa ce au renuntat la toate restantele pe care clubul le avea catre ei. La vremea respectiva, iunie 2013, Rapidul preluat de Cristescu si de Zamfir a facut o economie de circa 700.000 de euro.

Un alt caz este cel al lui Andrei Peteleu (foto – dreapta), aflat în litigiu cu Petrolul. El nu a fost declarat liber de contract, în ciuda faptului ca îsi depusese memoriu, fiind neplatit de mai multe luni. Fundasul ar fi trebuit sa ajunga la Dinamo, însa litigiul cu Petrolul nu a fost solutionat, astfel ca jucatorul s-a aflat în imposibilitatea de a semna cu alta echipa.

Adauga un comentariu