Titlurile zilei

A fost stabilit scenariul verde pentru redeschiderea grădinițelor, școlilor și liceelor la Iași! „Elevii ne scriu și ne spun că le este frică…”, transmite Alina Sava, președintele Consiliului Județean al Elevilor

Publicat: 03 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A fost stabilit scenariul verde pentru redeschiderea grădinițelor școlilor și liceelor la Iași Elevii ne scriu și ne spun că le este frică... transmite Alina Sava președintele Consiliului Județean al Elevilor
Ministerul Educației și Cercetării, după ce prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu a fost la Palatul Cotroceni, a anunțat cum vor fi reluate cursurile pe data de 8 februarie 2020, anume din semestrul al II-lea din acest an școlar. În acest context, în județul Iași acestea se vor relua, față în față, după scenariul verde, anume cu revenirea (fizic) preșcolarilor, școlarilor, elevilor și liceenilor la cursuri. De asemenea, conducerea Inspectoratului Școlar Județean a anunțat că toate pregătirile și măsurile de siguranță au fost luate în întreaga rețea educațională din învățământul preuniversitar ieșean

În municipiul Iași și majoritatea unităților școlare din județ s-a decis redeschiderea grădinițelor, școlilor și liceelor după scenariul verde! În acest context, cursurile se vor relua față în față la nivel de preșcolari, școlari, elevi și liceeni. Cu toate acestea, este obligatorie purtarea măștii la toți elevii, profesorii și angajații din unitățile de învățământ. În baza unui Ordin comun al Ministerului Educației și Cercetării, respectiv al Sănătății, este foarte posibil ca pentru școlarii din aceeași clasă să nu se mai păstreze distanțarea fizică de cel puțin un metru

În majoritatea covârșitoare (doar 1 în scenariu roșu și câteva pe galben) a unităților școlare din județ și în toate din municipiul Iași s-a decis redeschiderea grădinițelor, școlilor și liceelor după scenariul verde! Astfel, cursurile se vor relua față în față la nivel de preșcolari, școlari, elevi și liceeni. Cu toate acestea, este obligatorie purtarea măștii la toți elevii, profesorii și angajații din unitățile de învățământ. În baza unui Ordin comun al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), respectiv al Sănătății, este foarte posibil ca pentru școlarii din aceeași clasă să nu se mai păstreze distanțarea fizică de cel puțin un metru.

Ce spune șefa Inspectoratului Școlar Județean Iași, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, despre redeschiderea școlilor

Pe de altă parte, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, a făcut precizări despre redeschiderea școlilor.

„În județul și municipiul Iași, redeschiderea școlilor și liceelor se va face după scenariul verde. Este o singură unitate pe scenariu roșu și doar câteva pe galben (toate din județ). Noi am făcut toate pregătirile ca orele să înceapă în condiții de maximă siguranță sanitară și anti-incendiu. Acolo unde nu erau materiale dezinfectante am intervenit și le-am oferit unităților necesarul din fondul nostru strategic. Se va purta mască obligatoriu și se vor respecta toate măsurile de siguranță anti-infecție cu COVID-19”, a precizat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș.

„Elevii ne scriu și ne spun că le este frică…”, transmite Alina Sava, președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași

În acest context, Alina Sava, președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Iași arată că, pe fondul educației on-line, concret a lipsei de tablete și dispozitive pentru copiii din mediile defavorizate, a deficiențelor de învățare și a pierderii materiei pentru examene, revenirea la cursurile fizice este firească și logică. Cu toate acestea, există o incoerență foarte mare în declarațiile ministrului Educației.

„În afara faptului că revenim la școală, autoritățile nu au specificat măsurile de protecție, procedurile și situația elevilor și a profesorilor care au boli sau alte afecțiuni cronice (aceștia pot rămâne acasă, dar nu s-a detaliat modul în care se vor conecta). Domnul Sorin Mihai Cîmpeanu precizează că este de competența Ministerului Sănătății, iar în același timp, domnul Vlad Voiculescu spune că este treaba Ministerului Educației. Între timp, elevii ne scriu și ne spun că le este frică. Parinții, totodată, nu au o imagine asupra a ceea ce se va întâmpla copiilor lor.

Vorbim despre clase extraordinar de mari, unde sunt și câte 30-40 de elevi, despre posibilitatea îmbolnăvirii unei persoane din colectiv sau a unui profesor. Până în momentul de față, tot ceea ce cunoaștem este că ne întoarcem ca și cum nu ar fi pandemie și măsurile de siguranță (în afară de mască) întârzie să apară. Acest haos va costa mai mult decât ne putem imagina”, a declarat Alina Sava, președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași.

Reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți Iași sunt pentru redeschiderea școlilor și liceelor, dar nu în orice condiții

Reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți Iași sunt pentru redeschiderea școlilor și liceelor, dar nu în orice condiții. Aceștia spun că, încă de acum patru săptămâni, la sediul Ministerului Educației și Cercetării, când au avut loc întâlnirile dintre reprezentanții partenerilor sociali cu conducerea MEC, părinții au susținut deschiderea treptată a școlii la începutul semestrului al II-lea, astfel: într-o primă etapă, anii terminali, care au de susținut examene naționale – clasele a VIII-a și a XII-a; în etapa a doua, clasele pregătitoare, a I-a și a II-a, „acolo unde deprinderile educaționale sunt greu de implementat în format on-line”.

„După această etapă ar trebui să urmeze o evaluare a situației epidemiologice și, în funcție de nivelul acesteia, se pot relua cursurile față în față pentru toate celelalte clase. După cum se știe, MEC a renunțat la sistemul hibrid, cel puțin până la apariția unui nou ordin comun. Asta însemnă că absolut toți elevii vor începe școala în format față în față din 8 februarie. În acest sens, există o îngrijorare reală privind respectarea distanțării fizice.

Orice altă împărțire a efectivelor de elevi nu ar fi posibilă, doarece nu s-a găsit soluția pentru a fi plătite normele duble pentru cadrele didactice. Sunt și părinți care nu vor să-și trimită copiii la școală, din cauza temerilor și a problemelor de sănătate din respectivele familii. Suntem alături de aceștia, solicitând Ministerului Educației o derogare la normele care impun strict documente justificative pentru accesul copiilor la educația de tip on-line”, a menționat Constantin Neagu, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți- Învățământ preuniversitar, filiala Iași.

Sunt patru scenarii stabilite pentru reluarea cursurilor în format fizic, în funcție de evoluția ratei de infectare la nivel local

De asemenea, la nivel național, sunt patru scenarii pentru redeschiderea școlilor în 8 februarie 2021. În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la gradiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.

În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. Incidența în cele trei scenarii: verde, sub 1 la mia de locuitori, galben, sub 3 la mia de locuitori, roșu, peste 3 la mia de locuitori. Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6 (scenariul 4), localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.

În ultimele două săptămâni, reprezentanții Inspectoratului școlar Județean Iași au făcut vizite de monitorizare în 163 de unități de învățământ, constatând faptul că spațiile școlare sunt bine organizate pentru reînceperea cursurilor în format fizic

Reprezentanții ISJ Iași au precizat că, în contextul desfășurării activităților didactice față în față, sunt două priorități: asigurarea tuturor condițiilor sanitare (dezinfectanți, căi de acces, organizarea spațiilor etc.) și organizarea orarului elevilor și profesorilor astfel încât toți elevii să aibă acces la educație, chiar și cei cu vulnerabilități certificate medical. În ultimele două săptămâni, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași au făcut vizite de monitorizare în 163 de unități de învățământ, constatând faptul că spațiile școlare sunt bine organizate pentru reînceperea cursurilor în format fizic.

„Le recomandăm directorilor să realizeze, prin canalele de comunicare proprii, cu elevii și părinții acestora, o bază de date cu elevii și profesorii cu vulnerabilități certificate medical, pentru ca, apoi, să se realizeze orarul fiecărei clase, fără perturbarea activității de învățare. În egală măsură, sunt necesare proceduri clare, la nivelul fiecărei unități de învățământ, privind accesul părinților în spațiul instituției și în zona limitrofă, pentru evitarea aglomerărilor. Importante sunt și activitățile de informare a întregului personal din școală cu privire la respectarea măsurilor igienico-sanitare”, a mai declarat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspectorul școlar general al ISJ Iași.

Ce spun medicii despre reluarea cursurilor față în față! Dr. Florin Roșu: „Nu avem niciun motiv pentru care să ne îngrijoreze redeschiderea școlilor”

Pe de altă parte, reporterii BZI au contactat medicii ieșeni pentru a vedea dacă există motive de îngrijorare în cazul în care se vor relua cursurile față în față. Respectarea măsurilor de prevenție și aerisirea sălilor de clasă reduc riscul infectării cu coronavirus.

„Este benefică reînceperea cursurile în sălile de clasă, inclusiv din punct de vedere al dezvoltării copiilor. Atât timp cât vor fi respectate măsurile de prevenție, nu va exista o explozie a numărului de cazuri. Totodată, de o perioadă observăm că numărul de cazuri este în scădere și putem începe să aplicăm gradual și cu atenție măsuri de relaxare. Nu avem niciun motiv pentru care să ne îngrijoreze redeschiderea școlilor. În ultimele luni ne-am făcut deja un obicei din a respecta măsurile de prevenție, iar dacă și sălile de clasă vor fi aerisite din 15 în 15 minute, igiena mâinilor va fi atent realizată și se vor dezinfecta spațiile, redeschiderea școlilor nu va pune în pericol sănătatea elevilor și profesorilor”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Adauga un comentariu