Eveniment-Social

„A fost un an infernal”

Publicat: 30 dec. 2001

•A declarat directorul general al societatii iesene Tepro, Vasile Plugaru

Anul care tocmai se sfarseste a fost pentru Tepro unul lipsit de orice fel de actiuni de protest, insa in pofida acestui fapt, conditiile de munca nu au fost deloc usoare. Potrivit afirmatiilor directorului general al Tepro, Vasile Plugaru, „pentru Tepro a fost un an infernal. Firma a inceput anul fara resurse, fara contracte, era asemenea unei persoane dezbracate. Sunt totusi bucuros ca am reusit sa trecem de acest an, care a fost foarte dificil din toate punctele de vedere si, in acelasi timp, sunt increzator ca Tepro va incepe anul 2002 in alte conditii”. De altfel, in cursul acestui an, s-a reusit elucidarea statutului juridic al societatii, fapt care constituie un pas foarte important in relatiile cu viitorii parteneri de afaceri.

A fost clarificat statutul juridic al societatii

Procurorul general al Romaniei, Joita Tanase, a renuntat la cele doua recursuri in anulare pe care le intentase impotriva sentintelor date de Curtea de Apel in favoarea societatii iesene Tepro. In prezent, Autoritatea pentru Privatizare si Administrate a Participatiunilor Statului este actionarul majoritar al societatii iesene Tepro, iar firma ceha Zelezarny Veseli este scoasa total din datele problemei. O data cu decizia Curtii Supreme de Justitie, nu mai exista nici un dubiu asupra faptului ca Autoritatea pentru Privatizare detine 55,44% din capitalul social al Tepro, SIF Moldova – 36,8% si actionari rezultati in urma procesului de privatizare in masa, 7,75%. „Faptul ca procurorul general al Romaniei a renuntat la cele doua recursuri in anulare este deosebit de important pentru societate. In acest fel, s-a reglementat si statutul nostru juridic, care ne crea mari probleme. Furnizorii mai importanti nu doreau sa lucreze cu noi, atat timp cat nu stiau cu exactitate cine este actionarul majoritar al societatii”, a declarat liderul de sindicat de la societatea ieseana Tepro, Constantin Rotaru.
Reamintim ca la Curtea de Apel Iasi actiunea a fost formulata de Asociatia „Privat Tepro” Iasi, reprezentata de sindicatul liber Tepro, in contradictoriu cu APAPS Bucuresti, SC Tepro Iasi si Sc Zelezarny Veseli Cehia. Sindicalistii de la Tepro au solicitat constatarea nulitatii contractului de vanzare – cumparare de actiuni si, in subsidiar, rezolutiunea acestuia pentru nerespectarea clauzelor contractuale. Prin hotarare definitiva si irevocabila s-a admis, in parte, actiunea formulata de Asociatia „Privat Tepro” Iasi si s-a constatat nulitatea contractului de vanzare – cumparare, capatul de cerere cu privire la rezolutiunea contractului fiind respins, pentru lipsa calitatii procesuale.

Tepro a livrat teava de autoturisme pentru Mercedes

De asemenea, in cursul acestui an, societatea ieseana Tepro a livrat produse firmei Mercedes. Acestea au constat in teava pentru autoturisme, iar cantitatea a fost de zece tone. Reprezentantii firmei considerau la momentul respectiv ca acesta este doar un mic pas pe un drum care se spera ca va fi lung. Tepro a incheiat un contract cu firma Mercedes in cursul lunii iunie, iar acest fapt a fost considerat o adevarata „mana cereasca” pentru societatea ieseana. „Noi am livrat firmei Mercedes marfa de foarte buna calitate si speram ca acest fapt sa ii determine sa mai incheie si pe viitor contracte cu noi. Transportul a constat in teava pentru autoturisme, cantitatea nu a fost foarte mare, dar speram ca aceasta actiune sa ne deschida portile si spre alti parteneri straini”, a mai afirmat liderul de sindicat al societatii iesene Tepro, Constantin Rotaru.
In prezent, societatea se pregateste sa prinda noi contracte cu tevile zincate utilizate in irigatii. Pana acum, majoritatea instalatiilor de irigat, atat din Romania cat si din alte tari europene, constau in tevi din aluminiu. O tona de teava din aluminiu pentru irigatii costa in jur de 1600-1800 de dolari, iar cele pe care ar urma sa le produca Tepro sunt cu 35-40% mai ieftine. Singura diferenta este ca tevile produse la Iasi sunt zincate, ceea ce nu este un inconvenient, deoarece ele tocmai au fost omologate. „Speram ca anul viitor sa incheiem un contract cu Ministerul Agriculturii pentru a produce toate instalatiile de irigat din tara”, opineaza liderul de sindicat al Tepro, Constantin Rotaru.
De altfel, Tepro nu a renuntat la posibilitatea contractarii unui imprumut care sa usureze activitatea. Aceasta idee a fost vehiculata de conducerea societatii cu mult timp in urma, dar situatia juridica incerta a societatii nu a permis pana acum contractarea unui imprumut.

Tepro va fi implicata si in 2002 in procesul de la Satu-Mare

De altfel, in cursul acestui an, sindicalistii de la Tepro au fost prezenti la majoritatea termenelor procesului de la Satu-Mare, in care principaltii acuzati sunt fostul director al societatii Victor Balan si cehul Franmtisek Priplata. Avand in vedere ca mai sunt suficiente aspecte de elucidat in cazul acestui proces, atiunea va continua si in cursul anului viitor. De altfel, tot in cursul anului 2001, cei doi acuzati au fost eliberati, apoi reincarcerati din ordinul procurorului general al Romaniei, Joita Tanase, pentru ca apoi sa fie din nou pusi in libertate, ca urmare a unei decizii a Curtii Supreme de Justitie. Reamintim ca fostul director de la societatea ieseana Tepro, Victor Balan si cehul Franmtisek Priplata sunt acuzati de asociere in vederea savarsirii infractiunii de instigare la omor calificat. In urma rechizitoriului intocmit de Parchetul de pe langa Curtea de Apel, au fost trimisi in judecata opt inculpati, in afara de Balan si Priplata, fiind acuzati si sefii unei firme de paza si protectie din Vaslui, plus doi agenti care au comis efectiv asasinatul.

Pagina realizata de Cornelia LAZARESCUloading...

Adauga un comentariu