Scriitori

A fost Victor Hugo, inspirat de spiritism?

Publicat: 07 ian. 2014
Exilat de Napoleon al III-lea in perioada 1851-1870 pentru ca marele om de cultura l-a facut tradator, Victor Hugo ajunge in insula Jersey, apoi in Guernesey, dupa ce a locuit la Bruxelles. In arhipelagul rece este vizitat de o buna prietena a sa, Delphine de Girardin, care ii aduce cadou o „masa vorbitoare“. Denumita si gheridon, masuta mica, rotunda si cu trei picioare devine principala sursa de idei a scriitorului, dupa cum afirma cercetatorul biograf Jean-Marc Hovasse, citat de cotidianul „Liberation“, scrie evz.ro.
Leopoldine, inger iubit 
Oare marele Victor Hugo a innebunit subit, la 53 de ani? Aerul tare al arhipelagului anglo-normand l-o fi impins catre un delir teologic? „Pentru ca, in perioada exilului, Hugo a dat lumii celebrele «Pedepse» si «Contemplatiile», dar si romanele «Mizerabilii» si «Oamenii marii». Poeme, romane, discursuri, scrisori si chiar obiecte de mobilier au fost concepute in aceasta perioada. Posibil si evanghelii!“, afirma Jean-Marc Hovasse. Tot el ne da si explicatia. In septembrie 1853, ajunge pe insula Delphine de Girardin. Si daca in SUA si Europa tot erau „mesele vorbitoare“ la moda, de ce pe insula Jersey sa nu existe una? 
Familia Hugo intra in joc, dar gheridonul nu vrea deloc sa le vorbeasca. Insa pe 11 septembrie, cu putin timp inainte ca Delphine sa plece, un spirit a consimtit sa intre in dialog cu Victor Hugo: cel al fiicei sale Leopoldine, inecata in Sena in 1843. „Nimeni nu si-ar fi permis sa faca o asemenea gluma pe tema fiicei sale decedate! Cine ar fi indraznit asta ar fi fost un infam! De aceea, toti au inteles ca era o comunicare reala“, nota Auguste Vacquerie, fratele vitreg al Leopoldinei, dupa aceasta intamplare. Gheridonul se exprima foarte simplu: o ciocanitura pentru „a“, doua pentru „b“ si asa mai departe. 
Vorbind cu Moartea 
Dupa fiica sa mult iubita, au fost chemate si alte fantome – Napoleon I, Mahomet, Eschil, Iisus Hristos, Nero – dar si entitati abstracte – Drama, Romanul, pe care Victor Hugo le urmarea cu atentie, in dialog. Usor-usor, a ajuns la convingerea ca spiritele, care se exprimau prin mediumul de la masa – fiul sau, Charles – sunt pe cale de a-i dicta Biblia unei religii noi „care va ingloba crestinismul largindu-l totodata, asa cum crestinismul a absorbit paganismul“, descrie Hugo informatiile pe care le primea. 
Scriitorul deja avea convingerea ca s-a transformat in profet. Numai ca, in ziua de duminica, 22 octombrie 1854, Victor Hugo decide sa-si vada viitorul. „Oare ce va fi in mormantul meu? Un profet sau un poet?“, intreba el masuta vorbitoare. 
Raspunsul i-a fost dat chiar de spiritul Mortii, de o maniera putin evaziva. „Va fi al celui care a dat o opera formidabila, numita «Sfaturi catre Dumnezeu!», a spus Moartea“. „Greu de inteles aceste cuvinte, dar nimeni nu are voie sa le batjocoreasca“, este de parere Jean-Marc Hovasse. „Pentru ca Victor Hugo a fost mai mult decat un vizionar: scrierile sale despre pedeapsa cu moartea, despre Europa, despre feminism si dreptate sociala aveau atat de mult avans asupra timpului sau, incat pot fi considerate drept adevarate profetii. Si multe dintre ele nu se datoreaza doar masutei vorbitoare“, este de parere principalul biograf al lui Hugo. 


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit