Diverse

A fost Vineri 13! Superstitii!

Publicat: 15 sept. 2013
4

Ghinion vineri, 13! Frica de numarul 13 se numeste „triskaidekafobie„, iar teama de vineri 13 – „paraskevidekatriafobie„. Ghinionul numarului 13 este o traditie tipic americana. Unii o incadreaza pompos la „legende urbane”. Americanii nu numeroteaza intotdeauna al treisprezecelea etaj, iar multor strazi le lipseste casa de la numarul 13, informeaza Realitatea TV.

Si Caragiale ne spune, in „Caldura mare„, ca „Domnu’ nu a vrut sa puie numarul 13 la casa, a zis ca e fatal”. Unii nu accepta sa lucreze in aceasta zi, altii nu ies deloc in oras, iar altii refuza sa aiba nunta pe 13.

Oamenii sunt predisputi sa aiba accidente sau sa se imbolnaveasca la aceasta data, pentru ca autosugestia le schimba comportamentul. Anxietatea din ziua de vineri 13 ii determina sa fie neindemanatici, astfel incat ghinionul de a varsa cafeaua nu este decat o profetie despre 13, care se autoimplineste!

Miturile scandinave povestesc despre un banchet in Walhala, raiul razboinicilor si al vitejilor, la care au fost invitati 12 zei. Loki, zeul intunericului, nu a fost chemat, iar acesta l-a atacat pe Balder (un fel de Zeus al nordicilor) si l-a omorat, iar Walhala a fost distrusa. De aceea, se considera ca aduce ghinion prezenta a 13 oameni la o petrecere.

Biblia povesteste tot despre 13 prezente la Cina cea de Taina, Iisus si cei 12 apostoli. Vinerea este considerata a fi o zi nefasta pentru ca a fost ziua in care a fost rastignit Mantuitorul. In traditia musulmana, nu este acceptat ca 13 oameni sa stea la masa, se spune ca toti vor muri in urmatorul an. Conform credintei maiase, sfarsitul lumii va avea loc intr-o zi de vineri 13.

Prin secolul al XIX-lea, marinarii refuzau sa plece pe mare, vinerea. Asa ca marina britanica a selectionat cativa marinari intr-o zi de vineri, i-a imbarcat pe nava „H.M.S. Friday”, au gasit un capitan pe nume James Friday si i-a trimis pe mare intr-o zi de vineri. Dar incercarea de a sparge superstitia si ghinionul a avut exact efectul invers, teama de vineri 13 ramanand aceeasi printre marinari, pentru ca nava nu s-a mai intors in port.

Adauga un comentariu