National

A gasit cel mai mare tezaur monetar din Romania si l-a predat. Acum statul isi bate joc de el

Publicat: 27 aug. 2016
1

Tanarul care a facut descoperirea a predat imediat comoara autoritatilor, dar nici dupa 3 ani nu si-a primit recompensa prevazuta de lege.

IULIAN ENACHE: „Am descoperti un tezaur care avea sa fie numit cel mai mare tezaur monetar descoperit vreodata in Romania„!

S-a bucurat Iulian Enache mai tare decat cautatorii de comori. Cand pasiunea i-a invadat inima, nu credea sa dea un asa noroc peste el.  

IULIAN ENACHE: Detectorul a luat-o razna la locul respectiv…am inceput sa descopar din ce in ce mai multe nu stiam unde se opresc…initial am estimat ca sunt cateva zeci de mii, undeva la 15 mii…abia dupa aia mi-am dat seama prin cantarire ca sunt undeva la 47 de mii de monede.

Se intampla cam pe vremea aceasta, acum 3 ani. Domnul Enache, roman cu simt de raspundere, a predat tezaurul autoritatilor, iar monezile au ajuns la Muzeul National de Istorie.

„Am avut chiar dificultati in a-l aduce in muzeu pentru ca containerul care a fost prevazut a le transporta a fost umplut aproape o treime cu monede de argint. Era ca in povestile cu Ali Baba”

La greutatea comorii se adauga si vechimea ei. Specialistii au stabilit ca monedele erau bani de argint turcesti, folositi in Tarile Romane acum 600 de ani.

Pana acum domnul Enache a ramas cu patriotismul si stringerile de mana. Legea ii da dreptul sa primeasca intre 30 si 45 la suta din valoarea descoperirii, in termen de 1 an si jumatate.

Reprezentantii Muzeului de Istorie spun ca tezaurul este complex si imposibil de evaluat intr-un timp atat de scurt. Si asa au trecut 3 ani.

Adauga un comentariu