Eveniment-Social

A II-a ediție a programului „Plimbă-te cu Medicul, România!”, la Iași

Publicat: 04 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A II-a ediție a programului Plimbă-te cu Medicul România la Iași
Romanian Society of Lifestyle Medicine împreună cu Walk with a Doc organizează cea de-a 2-a ediție a programului Plimbă-te cu Medicul, România!

Romanian Society of Lifestyle Medicine împreună cu Walk with a Doc organizează cea de-a 2-a ediție a programului Plimbă-te cu Medicul, România!

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 8 Octombrie la Iași în Parcul Copou. Acest eveniment gratuit este dedicat tuturor celor care își doresc să înceapă o rutină sănătoasă alături de o comunitate frumoasă, coordonată de un medic și cu participarea studenților mediciniști din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași.

Cum se numește inițiativa și ce urmărește ea?  Cine este inițiatorul?

“Walk with a Doc” sau “ Plimbă-te cu medicul” este o organizație non-profit înființată de Dr. David Sabgir, medic cardiolog din Statele Unite ale Americii. În 2005, Dr. Sabgir a invitat pacienții și comunitatea locală să îl acompanieze la o plimbare în parc. Începând din acea zi, acesta inițiativă a fost preluată cu foarte mare entuziasm de medici din toată lumea și astfel, “Walk with a Doc” a devenit o mișcare internațională. Astăzi, sute de comunități din întreagă lume se bucură de nenumăratele beneficii pe care le oferă plimbarea alături de profesioniștii din sănătate.

În același timp, comunitatea medicală este deasemenea targetată, medicii și asistenții fiind încurajați să se implice direct în aceste demersuri, devenind modele demne de urmat pentru pacienții lor.

“Lucrând în departamentul de urgență, m-am confruntat frecvent cu lipsa timpului necesar pentru educarea pacienților în ceea ce privește stilul de viață sănătos.  Potrivit statisticilor din raportul State of Health in the EU, Romania Country Health Profile 2021, speranța de viață în România se află printre cele mai scăzute din UE, peste jumătate din numărul deceselor fiind atribuit factorilor comportamentali și de mediu. Românii au o dietă nesănătoasă, săracă în fructe și legume, consumă alcool în exces, fumează și nu fac suficientă mișcare.

Se investesc foarte puțini bani în programele de prevenție față de celelalte țări europene și asta se oglindește în mortalitatea crescută care caracterizează România. La aceasta din urmă, concură atât decesele cauzate de bolile care pot fi tratate dar și de afecțiunile care pot fi prevenite. În 2018, rata mortalității evitabile prin prevenție a fost a treia cea mai ridicată din UE.

Principalele cauze ale ratei mortalității evitabile sunt boala cardiacă ischemică, cancerul pulmonar și bolile cauzate de consumul de alcool.  Potrivit aceluiași raport, excesul de greutate, obezitatea și fumatul în rândul adolescenților sunt, de asemenea, ridicate și au crescut constant în ultimele două decenii.

 Asta ne arată cât de importantă este promovarea sănătății, a prevenției și a programelor de educație pentru un stil de viață sănătos în zilele noastre.

Având ocazia să mă perfecționez încă din timpul rezidențiatului în țari precum SUA, Japonia, Olanda, Croația, am dorit să împrumut din practicile performante pe care le-am întâlnit acolo și să le aplic în țară. Am înțeles că prescripția bazată doar pe medicamente nu este suficientă când te lupți cu bolile civilizației și am simțit că am datoria să ofer mai mult decât o rețetă pacienților mei. Abordarea holistica, practicarea medicinei stilului de viață în activitatea zilnică și înarmarea pacienților cu informații bazate pe evidențe științifice necesare în managementul stilului de viață reprezintă esența misiunii mele ca medic.

Așadar, in 2018, am fondat Romanian Society of Lifestyle Medicine si anul acesta am decis să deschid un chapter de Walk with a Doc și în România pentru a putea practica o medicină lentă, care are la bază educarea și informarea comunității cu privire la stilul de viață sănătos dorind să le redau cu adevărăt sănătatea pacienților mei și să-i încurajez să se implice în activități care promovează mișcarea și starea de sănătate. Sunt mândră să am lângă mine în acest demers pe Lidia Crețu, studentă la Univ. de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, coordonatorul departamentului studențesc al Romanian Society of Lifestyle Medicine și al departamentului de Sănătate Publică- SCOPH  al Societății Studenților Mediciniști Iași. Lidia crede în beneficiile sportului asupra organismului, este pasionată de un stil de viață echilibrat și de motivarea celorlalți.

“Văd în jurul meu atât de mulți tineri care nu fac mișcare și au un stil de viață sedentar, ceea ce mă îngrijorează. Cred în puterea exemplului și îmi doresc să inspir cât mai mulți tineri să vadă beneficiile sportului asupra corpului și minții lor pe termen scurt și lung.”

“Walk with a Doc- Plimbă-te cu Medicul” este un proiect menit să dăinuie în timp. Să creeze ideea de comunitate, să educe și să înfiripe în viețile noastre o rutină sănătoasă, cum este mișcarea.

Îmi propun să organizez lunar, alături de Lidia,  sesiuni de plimbări cu pacienții și sunt convinsă că acest demers va stârni un real interes!”  Dr. Emanuela Mercore Hutanu, inițiatoarea programului Walk With a Doc România, președinta Romanian Society of Lifestyle Medicine.

Unde se desfășoară, cine participă și ce se întâmplă, practic, în cadrul evenimentelor WWD?

Al doilea eveniment Walk with a Doc România, va avea loc la Iași, sâmbăta, 8 Octombrie. Ne vom da întâlnire chiar în fața Parcului Copou (Mihai Eminescu), la intrarea principală.

În timpul sesiunilor “Walk with a Doc – Plimbă-te cu Medicul”, oameni de toate vârstele, cu sau fară prea multă condiție fizică, se vor bucura de aceste evenimente gratuite care se vor organiza cu regularitate.

Se începe cu o mică discuție despre o temă de sănătate susținută de un medic, urmată de 15 minute de exerciții cardio, iar apoi, participanții se vor bucura de o plimbare plăcută, adaptată în funcție de ritmul fiecăruia. Participanții sunt încurajați să pună întrebări legate de sănătate și să socializeze cu ceilalți colegi, într-o atmosferă relaxată și prietenoasă.

De ce tocmai plimbatul?

Pentru că mersul este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru sănătatea noastră. E benefic pentru inimă, oase, plămâni, mușchi, articulații și ajută chiar și la prevenția cancerului și a altor patologii cronice.

La final, participanții vor primi o diplomă de participare, o gustare sănătoasă și limonadă.

Condiții de participare

Participarea este gratuită.

Doritorii se pot înscrie la eveniment pe pagina dedicată pentru a primi un tricou cu WWD (https://www.facebook.com/events/1185502165328607) sau se pot prezenta direct la fața locului.

Echipament sugerat: îmbrăcăminte lejeră și încălțăminte sport.

Animalele de companie sunt binevenite!

Care este programul?

10:00             –  Întălnire intrarea principală a Parcului Copou

10:00-10:15  – Discuție despre importanța mișcării, sănătatea mintală și importanța hidratării

10:15-10:30  – Sesiune exerciții cardio

10:30- 11:00 – Mers alert pe aleele Parcului Copou

11:00 -11:30 – Socializare și Photo Shooting

Adauga un comentariu