Local

A inceput bataia pentru pamant

Publicat: 16 ian. 2000

•Legea Lupu va da multe batai de cap autoritatilor

La inceputul acestei saptamani, presedintele Emil Constantinescu a promulgat Legea „Lupu”, semnand un decret in ceea ce priveste modificarea Legii nr.18/1991, a fondului funciar. Dupa trei ani de discutii aprinse in Parlament, fostii proprietari de terenuri agricole vor putea reintra in posesia suprafetelor care le apartineau de drept, pentru suprafetele arabile urmand a fi restituite pana la cincizeci de hectare, iar in ceea ce priveste suprafetele impadurite, vor fi restituite pana la zece hectare. Cu toate ca legea a fost promulgata, a aparut o prima dificultate, legata de modul in care fostii proprietari vor dovedi ca au avut in proprietate suprafete atat de mari de teren.

„Problema care se pune in discutie in prezent este legata de faptul luarii in calcul a declaratiei fostului proprietar, declaratie intarita de doi martori, in procesul de restituire a terenurilor”, ne-a declarat Gheorghe Aioanei, directorul general al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara a judetului Iasi. Daca se va aplica aceasta modalitate, Comisia Judiciara se va afla intr-un mare impas, deoarece, mai mult ca sigur, se va confrunta ori cu marturii mincinoase, ori cu mai multe cereri pentru aceeasi suprafata de teren. „In cazul in care se va recurge la probarea cu ajutorul a doi martori, poate ca nu vom avea destul pamant pentru a acoperi toate cererile care ne vor fi adresate”, a subliniat Gheorghe Aioanei.

Procesul restituirii terenului fostilor proprietari va fi ingreunat si de faptul ca multi dintre acestia, sau mostenitorii lor, nu mai poseda actele de proprietate. In plus, exista posibilitatea ca unele terenuri care vor fi revendicate de catre fostii proprietari sa coincida cu suprafete aflate in prezent in patrimoniul fostelor Intreprinderi Agricole de Stat (IAS). Situatia terenurilor, potrivit unei declaratii a directorului Directiei Teritoriale Iasi a Fondului Proprietatii de Stat, este pe alocuri incerta, iar la Arhivele Statului nu exista documente mai vechi de saptezeci de ani pentru terenurile agricole.

La Directia Agricola deja au inceput sa soseasca cereri pentru retrocedarea terenurilor insa o situatie centralizata, potrivit directorului general Gheorghe Aioanei, va fi cunoscuta abia peste ceva mai mult de o saptamana.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit