News Flash:

A inceput batalia pentru functiile de conducere in universitati

11 Ianuarie 2008
5096 Vizualizari | 0 Comentarii
George Poede
• Sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii martie este perioada in care se desfasoara alegeri pentru toate structurile de conducere in cadrul universitatilor de stat din Iasi • Universitatea Alexandru Ioan Cuza este prima care a dat publicitatii lista candidatilor pentru ocuparea unei functii de decan la cele 15 facultati din cadrul acesteia • Batalia cea mai mare se da la Facultatea de fizica, unde sunt nu mai putin de cinci candidati: Ovidiu Florin Caltun, Dumitru Luca, Tudor Luchian, Nicolae Sulitanu si Mihai Toma • Concurenta mare este si la Facultatea de filosofie, unde George Poede concureaza cu actualul prorector al Universitatii Cuza, Constantin Salavastru, si cu Nicu Gavriluta • Maine, incepand cu ora 8.00, cadrele didactice de la UMF se vor prezenta la urne pentru a alege decanii celor 4 facultati • Rezultatul alegerilor la UMF se va face public luni, 14 ianuarie, dupa care decanii isi vor alege prodecanii • Universitatea de Arte George Enescu isi alege reprezentantii in structurile de conducere saptamana viitoare • Pentru cele 3 facultati de la Universitatea de Arte si-au depus candidaturile un numar de 14 persoane • Candidatii la un post de sef de catedra din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad pun miza in special pe activitatile de cercetare pentru a dezvolta activitatile didactice

In perioada ianuarie - martie se desfasoara alegeri pentru toate structurile de conducere la toate universitatile de stat din Iasi. Universitatea Alexandru Ioan Cuza este prima care a dat publicitatii lista candidatilor pentru ocuparea unei functii de decan la cele 15 facultati din cadrul acesteia. Daca unii decani termina cel de-al doilea mandat consecutiv si nu mai pot candida, altii sunt pe cale sa obtina un al doilea mandat. Pentru a nu pierde contactul cu structurile de conducere, unii candideaza pentru o functie de director de departament. In aceasta situatie se afla si Ioan Iacob, actualul decan al Facultatii de educatie fizica si sport si singurul candidat la functia de director de departament. "Avem in plan construirea unei sali de sport, a unei piscine pe terenul din Pacurari pe care ni l-a pus la dispozitie primaria. De asemenea, vrem sa imbunatatim activitatea didactica si rentabilizarea acesteia prin realizarea unor proiecte de cercetare. Acesta este singurul mod prin care putem face rost de finantare", a precizat Ioan Iacob. La functia de decan al facultatii s-a inregistrat o singura candidatura, cea a lui Marin Chirazi. Tot cate o singura candidatura se inregistreaza la Facultatile de Drept - Tudorel Tudor, economie si administrarea afacerilor - Dinu Airinei, istorie - Alexandru-Florin Platon, matematica - Ovidiu Carja, psihologie si stiinte ale educatiei - Ioan Dafinoiu, teologie ortodoxa - Viorel Sava si teologie romano-catolica - Iosif Enasoae.

Concurenta mare la fizica

Batalia cea mai mare se da la Facultatea de fizica, unde sunt nu mai putin de cinci candidati: Ovidiu Florin Caltun, Dumitru Luca, Tudor Luchian, Nicolae Sulitanu si Mihai Toma. Concurenta mare este si la Facultatea de filosofie, unde George Poede concureaza cu actualul prorector al Universitatii Cuza, Constantin Salavastru, si cu Nicu Gavriluta. Poede incearca sa castige functia de decan prin o cat mai buna colaborare cu universitatile straine sau prin introducerea unui modul de studii in limbi straine pentru atragerea studentilor din Uniunea Europeana. "Sanse cred ca am, insa trebuie sa recunosc ca ceilalti doi profesori au experienta manageriala deosebita. Domnul Salavastru este prorector al universitatii, iar domnul Gavriluta are o vasta experienta in managementul facultatii. Punctul meu tare cred ca este experienta in domeniul proiectelor stiintifice si internationale. Chiar ieri (in urma cu doua zile - n.r.) mi s-a aprobat un acord de colaborare cu Universitatea din Liege, Belgia. Ce doresc eu sa fac este sa plasez facultatea intr-o relatie mai puternica de cooperare regionala si vreau sa introduc module de studii in limbi straine pentru a putea atrage studenti din Uniunea Europeana", a spus George Poede. De asemenea, Poede pune accentul pe cercetare, care este in opinia acestuia principala sursa de venituri, cat si pe implicarea mai serioasa a studentilor in acest tip de activitati. "Vreau sa creasca ponderea cercetarii in facultate, iar o alta propunere a mea este de crea un centru de formare pentru profesorii din mediul rural, care sa ofere cursuri de aducere la zi a cunostintelor profesorilor. Doresc, de asemenea, o mai puternica prezenta a studentilor in activitatea de cercetare si sa crestem cooperarea cu alte universitati din Uniunea Europeana pe sistemul Socrates", a adaugat George Poede.

Doua candidate


Facultatea de litere de la Universitatea Cuza da una dintre candidatele la functia de decan, Marina Muresanu. Aceasta va concura cu Stefan Avadanei si cu Eugen Munteanu. Si la informatica, Rodica Branzei va concura cu Gheorghe Grigoras si Dorel Lucanu. Celelalte facultati au urmatorii candidati inscrisi: biologie - Ioan Moglan si Mircea Nicusor Nicoara, chimie - Ionel Mangalagiu, Gheorghe Nemtoi si Dumitru Ganju si geografie si geologie - Ovidiu Gabriel Iancu, Gheorghe Romanescu, Octavian Groza si Eugen Rusu. Pentru functia de rector, candidaturile se pot depune pana la data de 31 ianuarie, iar pana la data de 21 ianuarie se realizeaza si alegerea reprezentantilor studentilor in consiliile facultatilor. Alegerile la nivelul departamentelor de studii subordonate facultatilor va avea loc in perioada 23 - 25 ianuarie, iar cele la nivel de facultate, in perioada 26 - 30 ianuarie. Data de 1 februarie va fi cea in care se vor valida de catre actualul Senat alegerile la nivelul facultatilor si al departamentelor, iar pe data de 16 februarie va fi ales noul rector al Universitatii Cuza si al Biroului Senat. Dumitru Oprea, actualul rector al Universitatii Cuza, va lasa locul altei persoane dupa ce acesta a castigat unul din locurile alocate Romaniei la Parlamentul European.

11 candidaturi pentru decan la UMF


Maine, incepand cu ora 8.00, cadrele didactice de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa se vor prezenta la urne pentru a alege decanii facultatilor de Medicina, Stomatologie, Farmacie si Bioinginerie. Decanii vor fi alesi de intreg corpul profesoral de la fiecare facultate in parte. Cea mai mare concurenta este la Facultatea de Medicina, unde sunt inscrisi 5 candidati: prof. dr. Mircea Zamfir, directorul Institutului de Anatomie, prof. dr. Mariana Graur de la catedra de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. Doina Azoicai de la catedra de asistenta primara a starii de sanatate si epidemiologie, prof. dr. Carmen Cotrutz (biologie celulara si moleculara), conf. dr. Alexandru Grigorovici de la catedra de semiologie chirurgicala. Atat prof. dr. Mariana Graur, cat si prof. dr. Doina Azoicai indeplinesc in prezent functia de prodecan la Facultatea de Medicina. Pentru postul de decan de la Facultatea de Farmacie si-au depus candidatura conf. dr. Cornelia Cojocaru de la catedra de farmacognozie si conf. dr. Monica Hincianu de la catedra de tehnologie farmaceutica. La Facultatea de Stomatologie nu exista concurenta, singurul candidat fiind prof. dr. Norina Forna, actualul decan. Pentru functia de decan la Facultatea de Bioinginerie, cadrele didactice au de ales intre prof. dr. Dragos Arotaritei, catedra de management si tehnologia informatiei, prof. dr. Mihai Chirita de la catedra de tehnologie protetica si biotehnologie si conf. dr. Dan Zaharia de la catedra de instrumentatie biomedicala, actualul decan. Pentru cele patru functii de decan de la Universitatea de Medicina concureaza 11 cadre didactice.

Castiga candidatul cu cele mai multe voturi


Sectiile de votare si cele patru comisii electorale pentru fiecare facultate in parte vor fi amenajate in amfiteatrele de la UMF. In Sala Senat va fi sediul pentru comisia electorala centrala. Dupa ce votantul si-a exercitat dreptul de vot, buletinul se stampileaza pe verso cu stampila comisiei si se introduce in urna neimpaturit, pentru a putea fi scanat. Dupa ce ultimul votant se prezinta la urna sau dupa expirarea timpului de votare, urnele se deschid si voturile se numara in prezenta membrilor comisiei electorale pe fiecare facultate, a unui reprezentant din comisia centrala si a cadrelor didactice care vor sa asiste. Se declara castigator candidatul cu cele mai multe voturi. La scoruri egale pentru orice pozitie s-a candidat se declara castigator candidatul cu cele mai multe pozitii 1, iar daca egalitatea persista se organizeaza un al doilea tur de scrutin, in termen de sapte zile. Rezultatele se vor afisa luni, 14 ianuarie, dupa care fiecare decan isi va alege prodecanii. Alegerile pentru functia de rector si membri in senatul universitatii vor avea loc in data de 8 martie. Pana in prezent, pentru cea mai inalta functie din Universitatea de Medicina si-au anuntat candidatura prof. dr. Vasile Astarastoae, directorul Institutului de Medicina Legala si presedintele Colegiului Medicilor, si prof. dr. Adrian Covic, manager al Spitalului C. I. Parhon. Rectorul va fi ales de toate cadrele didactice.

Locul si candidatul


Universitatea de Arte George Enescu isi alege reprezentantii in structurile de conducere saptamana viitoare. Astfel, candidatii pentru un post de sef de catedra si de director al Departamentului Teatru si-au putut depune CV-urile si planurile manageriale pana la data de 28 decembrie a anului trecut, iar alegerile vor avea loc miercuri, 16 ianuarie. Tot incepand din data de 16 si pana pe 30 ianuarie se realizeaza si alegerea reprezentantilor studentilor in Consiliile Facultatilor si in Senatul universitatii conform metodologiei in vigoare. Pentru cele trei catedre de la Universitatea de Arte si-au depus candidaturile un numar de 14 persoane. Astfel, la Facultatea de interpretare muzicala, candidatii sunt Maria Toronciuc la catedra I - Coarde Muzica de camera, Mihaela Constantin - catedra de pian, Aurelia Simion - catedra a III-a, Lacramioara Nae - catedra a IV-a pian si Corneliu Gheorghe Solovastru - catedra a IV-a canto. Facultatea de compozitie, muzicologie si teatru are drept candidati pe Laura Vasiliu la catedra a VI-a muzicologie, Octavian Jighirghiu la catedra a VII-a teatru si Aurelian Balaita la catedra a VIII-a teatru. Ultima facultate, cea de arte plastice, decorative si design, are cinci candidati si anume Valentin Sava - catedra a IX-a pictura, sculptura, Constantin Tofan - catedra a X-a grafica, Maria Urma - catedra a XI-a, Jeni Pralea - catedra a XII-a arte textile si design si Vlad Tiberiu la catedra a XIII-a. In data de 17 ianuarie se vor putea depune CV-urile si planurile manageriale pentru alegerea decanilor, iar alegerea acestora se va realiza vineri, 1 februarie. Tot atunci va fi validat noul Senat de catre vechiul Senat si se vor face propunerile sau autopropunerile dintre membrii acestuia pentru functiile de rector, prorector cu activitatea didactica, prorector cu cercetarea stiintifica si creatia artistica, cat si pentru cea de secretar stiintific al Senatului.

Miza pe cercetare la Agronomie


Candidatii la un post de sef de catedra din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad pun miza in special pe activitatile de cercetare pentru a dezvolta activitatile didactice. "Vrem sa dezvoltam cercetarea la nivelul catedrei pentru ca principala sursa de venit vine din asemenea proiecte. Se pot face foarte multe proiecte interdisciplinare pentru a aborda domeniile de varf in zootehnie. Avand in vedere dotarile pe care le-a obtinut universitatea in ultima perioada, putem face in asa fel incat sa abordam domenii de cercetare apropiate de cele de nivel european", a declarat Steofil Creanga, candidat la postul de sef la catedra de Stiinte fundamentale in zootehnie. Candidatii pentru celelalte catedre din cadrul USAMV sunt Costica Ailincai - Pedotehnica, Teodor Robu - Stiinte biologice, Stejarel Brezuleanu - Stiinte economice si umaniste, Ioan Tenu - Mecanizarea agriculturii, Mihai Talmaciu - Horticultura, Marius Giorgi Usturoi - Managementul productiei animale, Corneliu Cotea - Preclinici, Mihai Carp Carare - Productii animaliere si sanatate publica. Catedra Clinici este singura pentru care se bat doi candidati, Dan Drugociu si Vasile Vulpe. Alegerile pentru catedre se vor realiza in data de 18 ianuarie dupa cum urmeaza: Facultatea de agricultura - orele 17.00, horticultura - orele 15.00, medicina veterinara - orele 15.00 si zootehnie de la orele 14.00. Alegerile pe facultati se vor desfasura in perioada 4 - 8 februarie, iar pe universitate in perioada 25 - 29 februarie. Alegerea rectorului se face dintre membrii noului Senat, avand in vedere candidaturile exprimate public prin CV si programele manageriale, inainte de sedinta de alegeri, conform regulamentului universitatii. Rectorul ales va propune cate un candidat pentru fiecare functie de prorector, dintre membrii Senatului, iar in ultima instanta se va proceda la alegerea Cancelarului general al Senatului. Acesta va fi ales pe baza candidaturii propuse de rector dupa aceeasi procedura ca si in cazul prorectorilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

doua candidate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3223 (s) | 22 queries | Mysql time :0.208510 (s)