Eveniment-Social

A inceput campania de vaccinare gratuita! Putini stiu insa ca un simplu vaccin le poate salva viata! Anul trecut, sute de persoane au decedat din cauza GRIPEI!

Publicat: 09 oct. 2019
104 Vizite 0 Comentarii

@ Campania de vaccinare gratuita impotriva gripei de sezon a inceput @ A ajuns si la Iasi prima transa de vaccinuri @ Cei care doresc sa-si procure vaccinurile din farmacii trebuie sa stie ca acestea au intrat in stoc @ In ultimii ani, la Iasi s-au inregistrat decese provocate de gripa @ Medicii recomanda in special persoanelor cu imunitate scazuta sa se vaccineze

Campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii împotriva gripei de sezon continua in aceasta perioada a anului. Pana in prezent, la Iasi au ajuns 3.100 de doze de vaccin antigripal. Acestea reprezinta prima transa, urmând ca în aceasta luna sa ajunga si alte trei transe de vaccin antigripal. In total, pentru judetul Iasi, Ministerul Sanatatii a repartizat 92.290 de doze. In aceasta prima etapa, Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi a distribuit cele 3.100 de doze de vaccinuri antigripale pentru imunizarea impotriva gripei de sezon a personalului medico-sanitar din unitatile medicale. Campania vizeaza reducerea la maximum a îmbolnavirilor provocate de gripa de sezon.

Cine se poate vaccina gratuit?

In prezent, asa cum sustin reprezentantii DSP Iasi, din prima transa de vaccinuri primite gratuit de la Ministerul Sanatatii a fost vaccinat personalul medico-sanitar din unitatile medicale, acestia fiind primii care au nevoie de imunitate, intrand in contact in fiecare zi cu pacientii. Imediat ce va ajunge la Iasi cea de-a doua transa, prin cabinetele medicilor de familie se va incepe imunizarea urmatoarelor categorii de persoane. Astfel, intaietate vor avea persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii si cardiovasculare, boli renale si cele cu diabet zaharat.

De asemenea, vor fi imunizati copiii si batrânii din institutiile sociale, dar si personalul medico-sanitar, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Venirea sezonului rece reprezinta un motiv de ingrijorare pentru cadrele medicale, intrucat in ultimii ani au fost inregistrate cazuri grave de gripa, care au provocat chiar si decese. Astfel, medicii trag un important semnal de alarma si ii indeamna pe ieseni sa se vaccineze antigripal, aceasta fiind principala si cea mai eficienta metoda prin care ne putem proteja de virusul gripal. Medicii reamintesc faptul ca respectarea regulilor de igiena personala, in special spalatul pe maini cu apa si sapun, reprezinta una din metodele cele mai eficiente de prevenire a imbolnavirilor si atrag atentia in egala masura cadrelor didactice si parintilor sa indrume elevii in acest sens.

Vezi si: Tragedie la Iasi. O fetita a murit de gripa

Au murit din cauza gripei

Anul trecut, sute de persoane au decedat in Romania, din cauza gripei. Amintim faptul ca anul trecut, din cauza gripei, au decedat o batrana in varsta de 82 de ani, dar si o fetita in varsta de 11 ani, fetita care nu a fost vaccinata. Acestea nu au fost singurele cazuri inregistrate in Iasi. Astfel, medicii recomanda constientizarea importantei vaccinarii in aceasta perioada a anului.

Vezi si: Gripa continua sa faca victime in Iasi! O batrana a murit pe patul de spital, dupa mai multe zile de chin

Medicii ieseni impreuna cu autoritatile locale au efectuat ample campanii prin care au promovat vaccinul, mai ales in mediul rural, pentru prevenirea unei eventuale epidemii. Medicii ieseni recomanda pacientilor sa se vaccineze la inceputul sezonului de raceala si gripa, sezon care incepe in octombrie si se termina prin lunile aprilie sau mai, avand apogeul in luna februarie. Dupa vaccinare dureaza intre doua si patru saptamani pentru a aparea imunitatea, timp in care este posibil sa se instaleze gripa, intrucat organismul nu a apucat sa fabrice anticorpii necesari. In acest moment, nu toate farmaciile iesene au primit stocuri de vaccinuri antigripale, insa, cele care au primit deja, au preturi incepand cu 50 de lei. Pacientii care doresc sa faca mai devreme vaccinul antigripal isi pot procura dozele necesare din farmacii, iar medicul de familie le va face administrarea. Se recomanda o atentie sporita persoanelor cu imunitatea scazuta, acestora recomandandu-li-se sa faca vaccinul inainte de a fi prea tarziu.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit