Local

A inceput depunerea cererilor de rambursare pentru taxa auto

Publicat: 13 ian. 2012
1

Zeci de ieseni s-au prezentat astazi la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) pentru a cere rambursarea diferentei rezultate din recalcularea taxei de poluare auto. „A venit lumea inca de dimineata si s-a creat si o oarecare aglomeratie. Banii nu-i pot primi pe loc, ei trebuie sa depuna o cerere si, in termen de 45 de zile, vor primi diferentele. Mai intai se va verifica si, acolo unde este posibil, se va face o compensare cu eventualele datorii catre stat”, a declarat Maria Taran, purtatorul de cuvant al DGFP Iasi. Altfel spus, in cazul in care ieseanul care solicita diferenta de taxa are datorii la stat, DGFP va opri sumele respective din suma de rambursat.

Modalitatea de calcul a taxei de poluare auto a fost schimbata incepand de ieri, principala noutate fiind aceea ca taxa se plateste pentru toate masinile pentru care nu a fost platita la prima inmatriculare. In cazul unei tranzactii, cumparatorul va achita, asadar, taxa de poluare pentru autoturismele care erau exceptate de la plata in momentul inmatricularii.

Pe site-ul ANAF a fost afisat ieri si calculatorul public pentru taxa, care poate fi folosit de toti cei care intentioneaza sa ceara rambursarea diferentelor. La rubrica legata de vechimea masinii, cei care au platit taxa si vor sa vada daca exista diferente, trebuie sa introduca in formularul de calcul vechimea avuta in momentul inmatricularii, nu cea pe care o are automobilul acum. In formula de calcul conteaza, in afara de vechime, norma de poluare si capacitatea cilindrica a vehiculului. Astfel, pentru un Daewoo Matiz nou, Euro 4, taxa se situeaza putin sub 300 euro, in timp ce pentru o Dacia Logan 1,4 MPI taxa depaseste 700 de euro.

Taxa auto
a fost introdusa in 2007, la acea data sub denumirea de taxa de prima inmatriculare, si va fi achitata in formula actualizata de noii cumparatori ai tuturor masinilor fabricate inainte de data respectiva.

Adauga un comentariu