International

A inceput evacuarea taberei de refugiati de la Idomeni

Publicat: 24 mai 2016
1
Evacuarea taberei de refugiati Idomeni, situata la frontiera dintre Grecia si Macedonia, a inceput, astazi dimineata. Astfel, aproximativ 8.400 de persoane vor fi relocate. Purtatorul de cuvant al Serviciului de coordonare a crizei migratorii, Giorgos Kyritsis, a declarat ca operatiunea a inceput in jurul orei 04:00 GMT si se desfasoara intr-un ritm lent si „cu calm”. Cel putin 200 de politisti, dintre care zeci in haine civile, si 20 de masini ale politiei au fost desfasurati la Idomeni, iar un elicopter survoleaza zona deasupra taberei de migranti, unde numeroase familii au trait in conditii mizerabile mai bine de trei luni. Fortele de ordine incurajeaza migrantii, in majoritatea cu familii, sa iasa din corturi si sa se imbarce in autobuze pentru a fi transferati la adaposturile invecinate. 
Vezi si Merkel, izolata la summitul ONU de la Istanbul. Cum s-a razbunat Erdogan pe cancelarul german

Incepand de ieri un numar mare de politisti a sosit la Idomeni pentru a pregati aceasta operatiune de evacuare. Purtatorul de cuvant citat avertizase luni ca operatiunea va fi lansata marti sau miercuri, adaugand ca nu este vorba ca tabara sa fie evacuata in decurs de o zi. Evacuarea a fost posibila datorita crearii a peste 6.000 de locuri in centrele de primire din nordul Greciei. Procesul de relocare ar putea dura aproximativ zece zile, a mai spus purtatorul de cuvant.

Ordinul de evacuare a taberei a determinat deja 400 de persoane sa accepte duminica transferul lor intr-un adapost din apropierea orasului Salonic, in timp ce un alt grup de 400 de persoane se pregatea luni seara sa-i urmeze.  Jurnalistii nu au avut acces la tabara marti dimineata, politia blocandu-le calea la trei kilometri de acest loc. Suprapopularea taberei din Idomeni a inceput in primele zile ale lunii martie, dupa inchiderea asa-numitei „rute balcanice”, folosite de migranti din Orientul Mijlociu pentru a ajunge in vestul Europei. 
Adauga un comentariu