Eveniment-Social

A început Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”. Programul spectacolelor derulate în Grădina Palas din municipiul Iași

Publicat: 22 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A început Festivalul Național de Folclor Constantin Arvinte. Programul spectacolelor derulate în Grădina Palas din municipiul Iași
În perioada 22 - 23 septembrie 2021, în municipiul Iași, în Grădina Palas, se desfășoară Festivalul Național de Folclor "Constantin Arvinte", festival ajuns la cea de-a doua ediție

Ieșenii iubitori de folclor vor avea parte în aceste zile de un spectacol inedit organizat sub oblăduirea Festivalului Național de Folclor „Constantin Arvinte”. Festivalul se va desfășura în Grădina Palas din Iași, unde vor participa ansambluri din mai multe zone ale țării. Festivalul derulat de Consiliul Județean, Primăria Iași și Ansamblul Focloric Profesionist „Constantin Arvinte” se află la cea de-a doua ediție

În această perioadă, în Iași se va desfășura cea de a II-a ediție a Festivalului Național de Folclor „Constantin Arvinte”. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași. Astăzi, 22 septembrie, și mâine, 23 septembrie, în Grădina Palas din Iași, vor avea loc o serie de spectacole în care vor putea fi urmărite renumite ansambluri folclorice profesioniste. Ieri, 21 septembrie 2021, a avut loc deschiderea oficială a festivalului. Totodată, festivalul a debutat și cu un simpozion dedicat maestrului Constantin Arvinte, în care a fost evocată creația acestuia. În luna mai 2021, maestrul a fost declarat cetățean de onoare post-mortem al județului Iași.

„Chiar dacă fizic nu va mai fi prezent la festival, maestrul Constantin Arvinte va fi, cu siguranță, prezent zi de zi în sufletele participanților și spectatorilor. Mulțumindu-le tuturor invitaților care onorează festivalul cu prezența lor, precum și persoanelor care au sprijinit organizarea evenimentului, le doresc succes participanților și sunt convins că manifestarea va fi una de neuitat”, a transmis Petre Șușu, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”.

Programul manifestărilor din Grădina Palas

Miercuri, 22, și joi, 23 septembrie, cu începere de la ora 18:00, în Grădina Palas vor avea loc spectacole în care vor putea fi urmărite renumite ansambluri folclorice profesioniste, precum „Baladele Deltei” Tulcea, „Doina Covurluiului” Galați, „Dor Românesc” Bistrița, „Izvoare Dobrogene” Constanța, „Transilvania” Baia Mare, „Constantin Arvinte” Iași, orchestrele „Rapsodia Vasluiului” și „Rapsozii Botoșanilor” și nume mari ale folclorului românesc: soliștii Laura Lavric, Gheorghe Turda, Doinița și Ionuț Dolănescu, Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu, violonistul Marinică Botea. Un moment special va fi oferit de soprana Rodica Anghelescu. Spectatorii vor putea urmări gratuit reprezentațiile, cu respectarea normelor sanitare în vigoare. În acest an au avut loc și alte manifestări dedicate maestrului Constantin Arvinte.

Mesajul conducerii Consiliului Județean Iași

Conducerea Consiliului Județean Iași a evidențiat importanța unui astfel de festival pentru regiunea Moldovei și nu numai.

„Mă bucur că suntem împreună la deschierea celei de-a doua ediții a festivalului. Îi felicit pe cei care fac din acest ansamblu o imagine atât de fidelă a folclorului din județul nostru. Îi mulțumesc pe această cale managerului petre Șușu și colectivului de la ansablu. E o mândrie să avem la Iași o astfel de manifestare, parte din identitatea noastră. Le urez bun venit la Iași tuturor participanților la festival”, a transmis Sorin Afloarei, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

Cine a fost maestrul Constantin Arvinte?

Constantin Arvinte s-a născut pe 21 mai 1926, în comuna Voinești, județul Iași, fiind compozitor, dirijor și folclorist român. Între anii 1933-1937, el face cursul primar în comuna natală, după care urmează, între 1937-1945, Școala Normală „Vasile Lupu” din Iași, unde își dezvoltă aptitudinile muzicale cu profesorii: Constantin Baciu – teorie și solfegiu, muzică vocală și corală și Rudolf Podlowski- vioara, flaut, trompetă, orchestra și fanfara. Între anii 1945-1949 urmează Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică „George Enescu” din Iași. În 1950 urmează Școala militară de muzică-dirijor de fanfară, iar, între anii 1954 și 1957, face studii de perfecționare în domeniul compoziției. În 1973-1974 frecventează ultimul an la Universitatea de Muzică București, studiind cu profesorul Iosif Csire și își susține examenul de diplomă.

Adauga un comentariu