Eveniment-Social

A inceput numaratoarea inversa

Publicat: 09 ian. 2000

•Elevii din Iasi sub amenintarea cutremurului •Scolile din Iasi vor rezista la un cutremur puternic •Probleme vor fi la scolile care nu au finalizat lucrarile de consolidare si la cele din mediu rural •30% din unitatile scolare de la tara nu vor rezista unui cutremur puternic

Elevii din Iasi si din judet vor fi instruiti cum sa reactioneze si sa se apere in caz de cutremur. Anuntul facut de un cercetator in domeniu, conform caruia pe 15 ianuarie Romania va fi zguduita de un cutremur foarte puternic, a aprins spiritele si a alertat angajatii Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT). Reprezetantii acestui minister au trimis Inspectoratului Scolar Judetean Iasi un fax care sfatuieste profesorii sa instruiasca elevii despre cum se pot apara in caz de cutremur.

Acesta contine cateva indicatii precise (elevii nu trebuie sa intre in panica, sa nu stea sub grinzi) si masurile care trebuie luate pentru supravietuire etc. Acest fax a fost remis scolilor insotit de notificarea ca, in cursul saptamanii viitoare, elevii sa fie pregatiti teoretic si practic referitor la ce trebuie sa faca in caz de cutremur. „Directorii de scoli vor trebui sa programeze, intr-o pauza, un exercitiu practic pentru ca elevii sa stie ce au de facut in caz de cutremur. Va suna alarma iar elevilor li se va explica ce inseamna evacuare organizata, care sunt cele mai sigure locuri si cai de evacuare in caz de cutremur”, a declarat Dumitru Purtuc, inspector de discipline tehnice in cadrul ISJ Iasi.

In ceea ce priveste panica pe care a declansat-o anuntul ca pe 15 ianuarie va avea loc un cutremur puternic in Romania, Dumitru Purtuc a mentionat:”Nimeni nu poate spune cu exactitate cand va fi un cutremur. Dar asemenea avertismente sunt bine venite. Chiar si elevii trebuie educati sa stie ce au de facut in cazul unui asemenea cataclism. Cred ca foarte putini elevi, mai ales cei sub 10 ani, care nu au experienta unui cutremur, stiu cum trebuie sa se fereasca”.

Dumitru Purtuc a mai adaugat ca 30% din scolile aflate in mediul rural nu vor rezista la un cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter. In ceea ce priveste scolile din Iasi, majoritatea au fost construite recent si vor rezista unui cutremur puternic. „Probleme vor fi la scolile unde nu s-au terminat lucrarile de consolidare, cum ar fi Colegiul Costache Negruzzi sau Colegiul ‘National’. In zonele in care fundatiile sau peretii nu au fost consolidati, este indicat sa nu se mai faca ore”, a incheiat Dumitru Purtuc.loading...

Adauga un comentariu