Sporturi

A inceput Olimpiada de iarna pentru tineret

Publicat: 13 ian. 2012

Prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă ale Tineretului (JOT) a debutat vineri în oraşul austriac Innsbruck, iar preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a declarat la ceremonia de deschidere că această competiţie trebuie să aducă un suflu proaspăt în randul mişcării pe care o conduce.

CIO speră că JOT vor aduce noi sporturi şi noi formate la tradiţionalele Jocuri Olimpice.

‘Trebuie să ne reînnoim. Trebuie să ne adaptăm dorinţelor tinerilor şi să nu fim prea conservatori’, a afirmat Rogge, cu ocazia deschiderii competiţiei care durează între 13 şi 22 ianuarie, informează AP.
Romania este reprezentată de 22 de sportivi, 9 antrenori şi 4 oficiali la prima ediţie a JOT. Delegaţia cuprinde sportivi cu varste între 14 şi 18 ani, care se vor întrece la nouă dintre cele 15 discipline olimpice: sărituri cu schiurile, schi alpin, patinaj viteză, biatlon, sanie, hochei pe gheaţă, schi fond, skeleton, bob.

Competiţia de la Innsbruck include şi sporturi ca slopestyle schi şi schi halfpipe, ce au fost introduse anul trecut în programul JO de la Soci din 2014. Alte probe presupun noi formate, cu echipe mixte.

Prima ediţie a Jocurilor Olimpice de vară ale Tineretului, care a avut loc în 2010 la Singapore, a experimentat de asemenea noi formate.

‘Am văzut acolo noi sporturi şi noi formate, iar aici se întamplă la fel. In viitor ele ar putea intra în programul olimpic tradiţional’, a spus Rogge.

Dintre cele 14 noi discipline de la Innsbruck, unele vor fi prezente în programul de la Soci, cum sunt schi halfpipe şi
sărituri cu schiurile feminin, care nu au reuşit să fie introduse în programul JO 2010 de la Vancouver.

‘Nu au fost pregătite pentru Vancouver, însă vor fi prezente la Soci în 2014. Este de o importanţă simbolică faptul că ele vor debuta aici, la Jocurile Olimpice de iarnă ale Tineretului. Va exista multă atenţie pentru această competiţie’, a explicat Rogge.

Şeful CIO s-a declarat încrezător că prima ediţie a JOT va fi un succes, deoarece este susţinută de federaţiile naţionale.

‘Aici participă 70 de ţări, ceea ce este un număr mare pentru Jocurile Olimpice de Iarnă. La Singapore, ideea de a combina sportul cu educaţia şi cultura s-a dovedit atrăgătoare nu numai pentru atleţi, ci şi pentru antrenori şi oficiali. Cred în ideea de a le oferi educaţie sportivilor la varsta la care sunt foarte receptivi la acest aspect’, a afirmat Rogge.

La întreceri şi-au anunţat participarea 1.059 de sportivi din 70 de ţări. Competiţia de la Innsbruck, care are un buget de 23,7 milioane de euro, va debuta vineri cu o ceremonie de deschidere la Bergisel, celebra trambulină pentru sărituri cu schiurile, care străjuieşte Innsbruck-ul. Vor fi decernate 372 de medalii, în 63 de probe, bazele sportive fiind amplasate atat în capitala Tirolului austriac, cat şi în staţiunile vecine, Seefeld şi Kuehtai.

Vizand un public tanăr, JOT vor putea fi urmărite pe Twitter, Facebook, YouTube şi Flickr, dar vor fi retransmise, de asemenea, şi pe media tradiţionale, în 65 de ţări, din care au fost acreditaţi 800 de jurnalişti, potrivit informaţiilor date de organizatori.loading...