News Flash:

A inceput razboiul intre avocati si notari

31 Iulie 2008
4228 Vizualizari | 6 Comentarii
Cristi Mosuti
• Un avocat din Baroul paralel a starnit valva in domeniul juridic dupa ce a reusit sa incheie mai multe contracte de vanzare-cumparare pentru apartamente in locul notarului • "Ideea ca avocatii vor putea face treaba notarilor este fantezista. Chiar daca in cazul vanzarilor de locuinte nu este nevoie de acte autentificate la notar, exista o serie de alte norme legale pe care avocatul respectiv nu le-a respectat", a spus ieri presedintele Camerei Notarilor


Dupa ce un avocat iesean a reusit sa obtina trei decizii definitive ale instantelor de judecata prin care s-a dispus inregistrarea in Cartea Funciara de la Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara a unui contract de vanzare-cumparare, notarii ieseni raspund destul de dur. Ideea ca avocatii vor putea incheia contracte de vanzare-cumparare fara ca oamenii sa mai apeleze la notari este atacata vehement de notarii publici din Iasi. Acestia sustin ca incheierea de contracte de vanzare-cumparare de catre avocati reprezinta un pericol atat pentru stat, cat si pentru clientii care apeleaza la aceasta metoda de incheiere a actelor. "Ideea ca avocatii vor putea face treaba notarilor este fantezista. Chiar daca in cazul vanzarilor de locuinte nu este nevoie de acte autentificate la notar, exista o serie de alte norme legale pe care avocatul respectiv nu le-a respectat. Decizia instantei de judecata prin care vanzarea a fost trecuta in Cartea Funciara este opozabila doar Oficiului de Cadastru, aceasta putand fi atacata oricand. Lucrurile nu sunt atat de simple precum par la prima vedere, pentru ca nu mai sunt platite la stat o serie de taxe prevazute de lege.

Cred a fost o scapare a judecatorului", a declarat Claudiu Andi Cheptine, presedintele Camerei Notarilor Publici din Iasi. Cu toate ca pana in prezent nu a intrat in dosare mediatizate si a fost scos din salile de judecata pentru ca face parte din Baroul paralel infiintat de Pompiliu Bota, avocatul Cristi Mosuti a reusit sa creeze o practica juridica interesanta in domeniul tranzactiilor imobiliare. Ieri, colegii din Baroul Iasi l-au felicitat pentru modul in care a jonglat cu legile si a reusit sa obtina cateva solutii favorabile din partea instantelor de judecata. "Ceea ce am facut eu nu este o chestiune de noutate. Trebuia un pic de curaj, atat din partea mea ca avocat, cat si din partea clientului. Literatura juridica reglementeaza clar ceea ce am facut eu si spune ca in cazul vanzarii de constructii nu trebuie acte in forma autentica pentru a se face inregistrarea la Cadastru. Ma bucur ca am reusit eu sa sparg gheata si sa arat ca avocatii pot incheia acte de vanzare-cumparare", a spus ieri avocatul Cristi Mosuti. Pentru ca in cazul terenurilor regimul juridic este special si acolo sunt cerute acte autentificate la notar, Mositi a gasit si aici o chichita: clientii vor face un ante-contract de vanzare-cumparare la notar, dupa care vor merge la instanta pentru a incheia contractul propriu-zis, fara a mai plati taxele cerute de stat.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (6)

robert  | #39807
Felicitari!!!!!!!!!!!!!Esti tare Mosuti . E cea mai buna veste pe care am auzit-o de ceva timp. In sfarsit notarii nu mai detin monopolul tranzactiilor imobiliare jupuind oamenii de sume exorbitante pentru autentificarea unui contract. Toti stim ce bani invart notarii si cata ``munca" depun ei pentru niste sume exagerate.Poate se supara notarii dar daca se supara sa mai muste odata....
Un avocat  | #39808
Domnul Mosuti nu este avocat, ci un impostor care face parte din asa numitul Barou Constitutional. Asa numita "descoperire" nu e nici o noutate, nici o "jonglerie" cu legile. Actele normative in vigoare reglementeaza forma autentica ca si conditie de validitate a contractului de vanzare cumparare doar pentru imobilele terenuri, nu si pentru imobilele constructii. Se ridica insa cel putin doua probleme pentru situatia in care contractul de vanzare cumparare este atestat de avocat:
1. ce se intampla cu terenul pe care este edificata constructia sau cu cota parte din terenul pe care este edificat blocul, in cazul unui apartament?- pentru aceasta partile trebuie sa incheie tot un contract in forma autentica, adica la notar, pentru ca altfel ar ramane cu o constructie edificata pe un teren proprietatea altei persoane;
2. ce se intampla daca constructia este vanduta de mai multe ori, avand in vedere ca avocatul nu poate cere de la cartea funciara decat un extras de informare, care nu blocheaza cartea funciara, putand fi astfel facute mai multe instrainari, daca vanzatorul este de rea credinta? - in aceasta situatie cumparatorul va trebui sa solicite in instanta constatarea nulitatii actelor subsecvente.
Articolul este foarte prost documentat si de natura sa induca in eroare pe cititori. Nu exista nici un razboi intre notari si avocati, fiecare are setul sau de atributii si sistemul va merge cu atat mai bine cu cat fiecare isi va vedea de treaba lui.
vasile  | #39809
Monopolul impus de notarii publici si taxele exorbitante pe care contribuabilul sarac trebuia sa le plateasca, pentru ca cei saraci sunt vinzatorii (95%), trebuia odata spart. Avocati,consiliei juridici,notari etc, toti au aceeasi pregatire juridica si nu fac decit sa-l felicit pe acest domn care a reusit sa sparga aceasta casta, unde cu greu se putea intra. BRAVO ! Notarii sa nu-si mai faca griji pentru taxele care le pierde Statul roman, sa-si faca griji pentru evaziunea fiscala facuta de ei. oare de ce DNA-ul, nu se sesizeaza....
Cetateanul  | #39810
Intrebare Catre "Un avocat":

Ce se intampla atunci cand "Un notar" iti cere 2000 EUR doar pt. a semna pe o hartie ?
Un notar  | #39811
Raspuns pt. "Cetateanul":
Esti un prost iar daca nu vrei sa vi la mine o sa mai gasesc alte cateva milioane de prosti.
Cine sint notarii?  | #39812
De mult timp vreau sa intreb cum de avocatii au acceptat o injumatatire a posibilitatilor profesionale pentru care s-au pregatit in facultate si care repezinta si partea cea mai usoara s-au placuta a profesiei .
In toate tarile civilizate maturitatea profesionala e cea care stabileste cind un avocat poate deveni notar si nu reexamenele aplicate a doua oara pentru eliminarea celor fara spate .
Cum de nimeni nu se sesizeaza ? Nu in Romania si nu in Europa
De ce numai notarii trebuie sa fie comandati ca in comunism cu locuri .
Celelalte meserii de exemplu doctorii sint mai putin importante/
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2852 (s) | 22 queries | Mysql time :0.156773 (s)