Actualitate

A incercat sa ascunda acest secret teribil! Deputat iesean urmarit de o fantoma!

Publicat: 14 oct. 2014
1

@ Trecutul sau pare sa ascunda anumite detalii despre care nu si-a dorit sa se afle niciodata @ Acum, este un parlamentar cunoscut in Iasi, insa fantoma trecutului l-a ajuns din urma @ In acest razboi a pierdut pe toate fronturile pana in prezent @ Este pentru prima data cand o institutie cere bani de la seful care a gresit @ Fostul primar trebuie sa plateasca o amenda primita din cauza incompetentei sale

Dupa ce a ajuns deputat, viata lui s-a complicat mult mai mult decat credea. Au inceput sa iasa la iveala tot felul de potlogarii pe care le-a facut in timpul in care a fost primarul municipiului Pascani. Mai mult, are deja o condamnare cu suspendare pentru comiterea infractiunii de conflict de interese. Reporterii BUNA ZIUA IASI au descoperit o noua potlogarie care il priveste pe actualul deputat Grigore Craciunescu (foto jos).

Este vorba de o poveste petrecuta tot in perioada in care a fost primarul Pascaniului. Acum, Municipiul Pascani prin intermediul noului primar ales in anul 2012 a deschis un proces impotriva lui Grigore Craciunescu pentru recuperarea unui prejudiciu creat ca urmare a golaniilor facute de acesta. Pentru ca a facut achizitii publice dupa ureche, incercand sa evite organizarea unor licitatii la care puteau sa participe mai multe firme. Acesta a facut jocurile unor prieteni pentru ca acestia sa poata avea acces la banul public fara sa respecte cerintele prevazute de lege. Din acest caz reiese ca practica instituita de Craciunescu in perioada in care a condus primaria Pascani era aceea de a rupe contractele in mai multe parti pentru a nu mai organiza licitatie.

Afaceri necurate

Actualul primar Dumitru Pantazi a deschis un proces la Judecatoria Iasi care are ca obiect actiune in regres. Incearca sa recupereze suma de 17.500 lei de la fostul primar. Totul pleaca de la doua contracte de achizitie publica incheiate pe data de 12 aprilie 2010. Este vorba de doua contracte care aveau ca obiect modernizarea unui teren de tenis situat in zona Deal din Pascani. Ambele contracte au fost incheiate cu firma Klaus Construct Com SRL, administrata de Claudiu Cojan. Contractul cu nr. 6820 era in valoare de 30.000 lei, iar contractul nr. 6838 a fost semnat pentru 59.000 lei. Lucratorii din cadrul Autoritatii pentru Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice au efectuat un control in perioada 12 februarie 2011 – 1 aprilie 2011 si cu aceasta ocazie au constatat o serie de abuzuri comise de fostul primar Grigore Craciunescu.

Autoritatea mentionata a constatat ca metodele de calcul folosite de Craciunescu au condus la subevaluarea valorii estimate a contractului de achizitie publica. Astfel a fost emisa o amenda in valoare de 35.000 lei. Pentru ca a fost achitata intr-un termen foarte scurt, primarul Craciunescu a virat in conturile statului doar jumatate de amenda, adica 17.500 lei. „Avand in vedere faptul ca potrivit Anexai nr. 1 a HCL 84/26.08.2011 Compartimentul de Achizitii Publice este coordonat in mod direct de catre institutia Primarului, precum si faptul ca amenda acordata, prin procesul-verbal mentionat, a fost achitata prin acordul de plata semnat de catre ordonatorul principal de credite, care se face in mod direct raspunzator pentru incalcarea dispozitiilor legale prevazute in procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor seria AR. nr. 01468/11.02.2011″, se arata in actiunea depusa de actualul primar pe rolul Judecatoriei. „Avand in vedere aceste considerente, precum si in temeiul probatoriului administrat va rugam sa admiteti actiunea asa cum a fost formulata si sa obligati paratul la plata sumei de 17.500 lei, reprezentand prejudiciul adus bugetului local de venituri si cheltuieli al Municipiului Pascani„, a mai precizat Dumitru Pantazi.

Replica lui Craciunescu

In schimb, Craciunescu sustine ca el nu are nicio vina pentru ca responsabilitatea semnarii celor doua contracte revenea compartimentului de Achizitii Publice. „La data de 11 aprilie 2010 cand au fost incheiate contractele de lucrari, nu conduceam in mod direct compartimentul de achizitii publice din cadrul Primariei Municipiului Pascani. Anexa nr. 1 din HCL nr. 84 din 26.08.2011 invocata de reclamant in motivarea actiunii nu se aplica retroactiv situatiilor de fapt si actelor juridice savarsite si incheiate anterior prezentei hotarari„, a sustinut Grigore Craciunescu. „Persoanele din cadrul compatimentului achizitii publice din Primaria Municipiului Pascani aveau ca atributie de serviciu verificarea legalitatii conditiilor incheierii acestor contracte de lucrari. Nu am savarsit nicio fapta ilicita la incheierea contractelor de lucrari nr. 6820 din 12.04.2010 si 6838 din 12.04.2010”, a completat actualul deputat PNL.

Condamnarea

In luna iunie 2014, Grigore Craciunescu a fost condamnat de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la o pedeapsa de doi ani si jumatate de inchisoare pentru conflict de interese. Cel mai probabil, procurorii vor cere in continuare o pedeapsa cu executare in regim de detentie. Acuzatia de baza este aceea ca in calitate de primar al Pascaniului a incheiat mai multe contracte cu societati comerciale care apartineau fiului sau. Dintre cele noua contracte descoperite de procurori situatia cea mai grava pare a fi in ceea ce priveste un contract de atribuire a unei suprafete de teren in centrul municipiului Pascani. Atribuirea s-a facut fara nicio licitatie.

Inculpatul Craciunescu Grigore, în calitate de primar al municipiului Pascani, a perfectat un numar de 9 acte juridice cu societati comerciale (în cadrul uneia dintre acestea activând pâna la momentul dobândirii calitatii de primar) al caror reprezentant legal era fiul sau, realizându-se astfel un folos material pentru acesta, la diferite intervale de timp. De mentionat este si faptul ca unul dintre aceste acte juridice vizeaza concesiunea prin încredintarea unei suprafete de teren intravilan, situat vizavi de primaria orasului Pascani si în imediata vecinatate a sediului uneia dintre societatile comerciale al caror administrator era fiul inculpatului„, au precizat procurorii de la Parchetul General.

Adauga un comentariu