Info Turism

A muncit tot sezonul estival la un restaurant de pe litoral. Cati bani a strans o tanara

Publicat: 23 aug. 2019

60 de milioane de euro – iata suma astronomica pe care au lasat-o romanii pe litoral numai in vacanta de Sfanta Maria.

Patronatele confirma ca nu s-au intalnit niciodata cu un an atat de bun. De altfel, si in urmatoarele doua saptamani este asteptat un nou val de turisti, asadar toate camerele vor fi pline. In aceste conditii, hotelierii fac eforturi sa isi pastreze angajatii sezonieri, ca sa nu ramana fara personal cand inca pot sa castige.

Obisnuiti ca in ultimele doua saptamani de vara numarul turistilor sa scada, cei mai multi dintre angajati, sezonieri, studenti sau elevi, isi pregateau bagajele sa plece spre casa sau sa intre, la randul lor, in concediu.

Angajata restaurant: "As vrea sa plec, pentru ca mai e putin din august si as avea nevoie de o vacanta, inainte de facultate. Punand si cheltuielile si chiria si tot, sa zicem cam cu 4.000 de lei raman in buzunar dupa un sezon estival."

Dar patronii de restaurante au alte planuri, pentru ca la mare este inca plin si treaba merge la foc continuu.

Administrator restaurant: "Nici nu s-a terminat sezonul si vor deja sa plece. Vor si ei sa mai stea si ei la plaja, pentru ca au muncit toata vara. Eu imi pastrez angajatii in fiecare an, ii am pe aceeasi."

Aceleasi probleme le au si hotelierii.

Reporter: "Au inceput deja sa va plece angajatii?”
Manager complex 4 stele: ”Da, deja au aceasta initiativa, insa incercam sa ii convingem sa terminam sezonul estival. Venim in sprijinul lor cu diferite bonusuri, astfel incat sa ramana pana la final."

Alexandra are 19 ani si este studenta la management. In vacante, lucreaza ca receptionera. Insa nu salariul este cel mai bun argument pentru ea, ci promovarea in cadrul companiei.

Alexandra: "Cred ca mai important decat salariul e cum ma simt eu la munca. Sper sa fiu sefa de tura, pentru ca trebuie sa o luam treptat, nu? Acum, sunt doar la receptie. Incet, incet, poate voi ajunge si ceva mai mult."

Alti manageri  au reusit sa-si pastreze toti salariatii pornind afaceri care sa fie deschise tot timpul anului.

Manager terasa: "In primul si in primul rand, incercam sa ne purtam corect cu ei si sa speram ca revin si la anul. Desi stim foarte bine ce criza de personal este si in aceeasi situatie nu suntem numai noi, sunt majoritatea hotelierilor si patronilor de restaurante de pe litoral. Si, cat de cat, pe cei mai buni sa ii tinem cumva si pe iarna."

Pana una alta, e bine sa stiti ca nu vor scadea tarifele pana la finalul lunii august. Tocmai de aceea, de primele reduceri o sa va bucurati abia din septembrie.

Dragos Raducan purtator de cuvant Federatia Patronatelor in Turism: "Am avut un sezon atipic. Au venit foarte multi in prima parte a lui august. Au venit de Sfanta Maria si acum iarasi se asteapta un val de turisti."

Anul acesta, doar in vacanta de patru zile de Sfanta Maria pe litoral au fost in jur de 200.000 de romani, care au cheltuit in medie fiecare in jur de 300 de euro pentru cazare si mancare.



loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit