Eveniment-Social

A murit cea mai varstnica ieseanca din judet

Publicat: 25 iul. 2016
1

Cel mai longeviv locuitor al judetului Iasi s-a stins din viata zilele trecute, la varsta de 108 ani. Vaduva de razboi Elena Sireteanu, nascuta la 29 februarie, 1908, a incetat din viata in propria locuinta, in prezenta membrilor familiei, din satul Bosia, comuna Ungheni. Femeia a ramas vaduva dupa ce sotul ei a pierit in luptele din cel de-al Doilea Razboi Mondial si nu s-a mai recasatorit niciodata. In ultimii ani, a fost vizitata des si premiata de catre reprezentantii Armatei Romane, pentru a cinsti memoria sotului si a soldatilor care au luptat pe front in urma cu sapte decenii. De altfel, sefii Armatei Romane s-au aratat impresionati de povestea de viata a batranei.

„Cu regret, am aflat despre trecerea la cele vesnice a doamnei Elena Sireteanu, la venerabila varsta de 108 ani. Nascuta la data de 29 februarie 1908, a ramas vaduva la varsta de 36 de ani, cand sotul ei, Gheorghe Sireteanu, a cazut pe front în timpul luptelor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Vaduva a fost evacuata din sat, impreuna cu copilul de doar patru ani, apoi a revenit in localitatea Bosia, unde a luat viata de la capat, fiind nevoita sa munceasca la Cooperativa Agricola de Productie, pentru a-si creste unicul fiu. Batrana nu s-a mai recasatorit, a avut doar cuvinte de lauda la adresa sotului ei, pastrandu-si optimismul ca il va regasi”, a aratat colonelul Cezar Cobuz, comandantul Centrului Militar Zonal Iasi. Femeia a fost se pare si cea mai longegiva persoana din intreaga zona a Moldovei.

„Povestea de viata a batranei în vârsta de 108 ani a ramas un exemplu ca familia este lucrul cel mai important, iar ea a devenit un model pentru comunitatea din care a facut parte. În nenumaratele întalniri pe care le-am avut, am ramas profund impresionat de modul de a fi si a gândi, iar sfaturile ei au devenit învataminte pentru mine si pentru generatiile care au cunoscut-o. Dumnezeu sa o ierte!”, a adaugat seful Centrului Militar Iasi.

Tags:
Adauga un comentariu