Actualitate

A murit fondatorul trupei Sfinx, Corneliu ”Bibi” Ionescu

Publicat: 23 ian. 2022
Corneliu ”Bibi” Ionescu a cântat fără întrerupere din 1962, când a fost înființată trupa Sfinx, până în 1994

Fondatorul trupei Sfinx, Corneliu ”Bibi” Ionescu, a încetat din viață. S-a născut în 1945 și a fost membrul fondator şi basistul trupei Sfinx.

Corneliu ”Bibi” Ionescu a cântat fără întrerupere din 1962, când a fost înființată trupa Sfinx, până în 1994. După desființarea trupei acesta a intrat în domeniul afacerilor. El devenise președintele unei firme care se ocupă cu sisteme de sunet, video și lumină pentru concerte.

„Formația s-a destrămat în 1994, fiind divizată în două proiecte: Sfinx Pro (condus de Corneliu „Bibi” Ionescu) și Sfinx Experience (al lui Mișu Cernea). Sfinx Pro a eșuat în plan muzical, motiv pentru care Ionescu a folosit titulatura pentru compania de echipamente de scenă pe care o dezvoltă începând din aceeași perioadă; în câțiva ani, numele de Sfinx Pro va fi schimbat în Stage Expert. Sfinx Experience, în schimb, va desemna atât o nouă formație (plecând de la trioul Mișu Cernea–Crina Mardare–Zoia Alecu), cât și o companie de echipamente de scenă, solicitată îndeosebi pentru concerte susținute peste hotare.”, potrivit Wikipedia.

Mihai Manea ”Croco”, membru al trupei Barock și inginer de sunet, a transmis un mesaj cu ocazia morții lui Corneliu Ionescu:

„Povestea formaţiei SFINX începe cu trei liceeni: Corneliu Bibi Ionescu, Octav Zemlicka şi Cristian Valica, care se întâlneau într-o cofetărie din apropierea Pieţei Romane, pentru a discuta despre muzica ascultată pe la posturile de radio străine şi au ajuns la concluzia că ar putea şi ei să cânte într-o trupă. Până prin anul 1967 nu se întâmplă nimic spectaculos. Joia, sâmbăta şi duminica cântau în casele de cultură sau la seratele studenţeşti, iar în sezonul estival erau angajaţi pe litoral cântând mai întâi la Mamaia, iar apoi la Eforie Nord. De aici începe SFINX…”, scrie pe Facebook Manea Mihai.

Discografia trupei Sfinx
Albume

Lume albă (1975, reeditat 2015)

Zalmoxe (1978, reeditat 1993)

Sfinx (Albumul albastru) (1984)

Mini-discuri

Șir de cocori–Languir me fais (single, 1972)

Coborîse primăvara–Ziua ta–Fiii soarelui–Peste vîrfuri (EP, 1974, reeditat 2015)

Din nou acasă–Zmeul–Fetele albinele (EP, 1980, reeditat 1993)

Focuri vii–’49-’50 (single, 1980)
Adauga un comentariu