Magazin

A murit o LEGENDA a muzicii! Dumnezeu sa il odihneasca!

Publicat: 25 iun. 2016
1

Ralph Stanley, legenda americana a genului bluegrass, a carui muzica a fost auzita in filmul fratilor Coen „O Brother”, a murit la 89 de ani din cauza unui cancer de piele, a anuntat nepotul sau.

„S-a stins linistit in somn, dupa o lunga batalie cu un cancer de piele„, a scris muzicianul Nathan Stanley joi, pe site-ul sau internet.

Cantaretul si interpretul la banjo avea deja 73 de ani cand cantecul folk traditional „O Death”, interpretat a capella, a figurat pe coloana sonora a filmului cu George Clooney. „O Brother” a facut ca Ralph Stanley sa fie cunoscut la nivel international si i-a adus un Grammy, prestigios premiu al muzicii.

Ralph Stanley s-a nascut si a crescut in Virginia (estul Statelor Unite), unde el si fratele lui, Carter, au invatat de la mama lor sa cante la banjo, conform unei biografii publicate de purtatorul sau de cuvant, Kurt Webster. Fratii Stanley au popularizat cantecul „Man of Constant Sorrow”, inregistrat ulterior de Bob Dylan, si au participat la festivaluri de folk si bluegrass organizate in Satele Unite in anii 1960.

Ralph Stanley a continuat sa cante dupa moartea fratelui sau (in 1966), adoptand stilul a capella al bisericilor baptiste din regiunea lui. A format un nou grup, Clinch Mountain Boys, si a inregistrat o piesa veche a Stanley Brothers cu Bob Dylan, in 1997.

Pionierul genului bluegrass a cantat la ceremoniile de investitura ale presedintilor Jimmy Carter si Bill Clinton si a primit medalia „Legenda vie” de la Biblioteca Congresului american, intre alte multe distinctii.

In pofida problemelor de sanatate, Ralph Stanley a continuat sa concerteze si dupa ce a depasit 80 de ani, uneori alaturi de fiul sau, Ralph Stanley II, la chitara si de nepotul sau, Nathan, la mandolina.

Adauga un comentariu