Magazin

A murit Richard Robbins

Publicat: 13 nov. 2012
1

Richard Robbins, muzicianul american care a compus coloanele sonore ale unor filme celebre precum „Camera cu priveliste/ A Room with a View”, „Inapoi la Howards/ Howards End” si „Ramasitele zilei/ The Remains of the Day”, a murit la varsta de 71 de ani, potrivit Mediafax.

Richard Robbins, de doua ori nominalizat la Oscar, a murit pe 7 noiembrie, din cauza maladiei Parkinson, in resedinta sa din orasul Rhinebeck din statul american New York, informeaza bbc.co.uk.

El a compus coloanele sonore pentru aproape toate filmele regizate de James Ivory si produse de Ismail Merchant, incepand cu „Europenii/ The Europeans” (1979) si pana la „Contesa alba/ The White Countess” (2005).

Nascut in decembrie 1940, in statul Massachusetts, Richard Stephen Robbins a inceput sa studieze muzica la varsta de cinci ani.

Ulterior a inceput sa ii predea notiuni muzicale fiicei scenaristului Ruth Prawer Jhabvala, care i-a facut apoi cunostinta cu colaboratorii ei Ismail Merchant si James Ivory.

In 1976, Richard Robbins a regizat si compus coloana sonora a filmului „Sweet Sounds”, un documentar despre studentii talentati in domeniul muzical, produs de Merchant.

Acest prim proiect comun a stat la baza unei colaborari profesionale fructuoase cu compania de productie independenta Merchant Ivory Productions, pentru care a compus apoi atat muzica de epoca, cat si contemporana.

Pentru adaptarea cinematografica a romanului „Maurice”, de E.M. Forster, Richard Robbins a fost premiat la Festivalul de Film de la Venetia din 1997.

In acelasi an, muzicianul american a fost nominalizat la premiul BAFTA pentru coloana sonora a filmului „A Room With a View”, realizat tot pe baza unui roman de Forster.

Robin Robbins a fost apoi nominalizat de doua ori la Oscar, in 1993 si in 1994, pentru coloanele sonore ale filmelor „Howards End” si „The Remains of the Day”.

Opera sa a fost celebrata in 1996 printr-un concert de binefacere organizat la prestigioasa Carnegie Hall din New York, organizat pentru a strange fonduri cu scopul de a finanta cercetarile stiintifice impotriva SIDA.

Adauga un comentariu