Eveniment-Social

A murit unul din marii profesori de la Universitatea de Arte

Publicat: 15 iul. 2012
1

Maestrul Dimitrie Gavrilean a trecut in nefiinta, la finalul saptamanii trecute. Nascut in 1942 la Gura Humorului Suceava, dar stabilit la Iasi a devenit un mare pictor si profesor la Universitatea de Arte George Enescu (UAGE), .

Studiaza Artele Plastice la Academia de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, Sectia Pictura, avandu-l ca profesor pe Corneliu Baba, acesta si-a manifestat de tanar preocupari majore fata de breasla artistica, fiind unul dintre membrii de seama in Uniunea Artistilor Plastici (UAP). „Personalitate culturala polivalenta si interdisciplinara, a educat si pregatit multe generatii de pictori, iar ca artist a creat si lasat în urma o opera vasta, impunatoare, densa si extrem de valoroasa”, comenteaza apropiatii acestuia. „Gavrilean, misterios talent venit de la Iasi, invaluit in trena acelei literaturi mirifice pe care noi o cunoastem foarte bine, subliniata in aceste extraordinare tablouri de care nu ne-am mai saturat privindu-le. Un mare pictor, cum am spus înca de la început”, afirma si Eugen Barbu despre Gavrilean. Din 1997, profesor universitar la Facultatea de Arte plastice, Decorative si Design, din cadrul UAGE, artistul a avut numeroase expozitii personale in tara, dar si in strainatate.

Comentarii
  • foarte tarziu apare articolul, gavrilean a fost ingropat deja si abia acum anuntati voi ca a murit??? si, pentru valoarea lui, doar 5 randuri aveti de scris?

  • Ce sa spunem? Odihneasca-se in pace, dar a fost nedrept cu prima sotie, talentata pictorita Felicia Gavrilean -care lucrase la Palatul Culturii, la sectia de restaurari. In timpul casniciei Dimitrie avea amanta(cu care s-a insurat dupa divortul de Felicia)si si-a batut joc de sotie pana a scos-o din minti, iar pe copii ii neglija, etc., in schimb dumnealui picta la icoane, si in biserici…La ce folos? Lui Dumnezeu i-o fi placut cum se imbina talentul cu modul lui de viata????

Adauga un comentariu