Actualitate

A murit unul dintre cei mai mari academicieni si profesori romani. Regrete eterne pentru oenologul Valeriu D. Cotea

Publicat: 21 apr. 2016

@ Tristete fara margini in mediul academic si universitar iesean, national si international @ Celebrul oenolog Valeriu D. Cotea a murit cu mai putin de o luna inainte de a implini 90 ani @  „Nu sunt cuvinte de spus la un asemenea moment… Va dati seama ca nu ar avea rost sa transmit ceva, avand in vedere pierderea suferita!”, a transmis, indurerat, fiul acestuia

Ieri, 21 aprilie 2016, academicianul si oenologul Valeriu D. Cotea a incetat din viata. Profesorul, in varsta de 90 ani, a fost internat in stare grava (sambata, 16 aprilie – n.r.) la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi, dupa ce s-a inecat cu o bucata de portocala, acesta fiind gasit in stop cardio-respirator. La domiciliul acestuia au intervenit medicii SMURD, acesta raspunzand la manevrele de resuscitare. A fost internat in stare critica la spital, insa, in ciuda eforturilor depuse de medici, academicianul a intrat in coma.

Citeste si: A murit academicianul Valeriu Cotea – UPDATE

Citeste si: Medicii se lupta pentru viata academicianului Valeriu Cotea! De sambata se afla in stare critica

„Nu sunt cuvinte de spus la un asemenea moment… Va dati seama ca nu ar avea rost sa transmit ceva, avand in vedere pierderea suferita!”, a transmis, indurerat, fiul academicianului Valeriu Cotea, cadru didactic la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad. Acesta va fi inmormantat maine, 23 aprilie, in cimitirul Eternitatea. Slujba religioasa va fi programata pentru ora 12:00, la Biserica Sfantul Nicolae din Copou. „E un moment greu pentru toata comunitatea academica din Romania, dar mai ales pentru institutia noastra. Pierderea domniei sale va insemna mult pentru oenologia romaneasca, cat si pentru cea internationala. El a fost creatorul scolii moderne romanesti de oenologie, pe care a dus-o la un nivel de prestigiu. Pe de alta parte, sa nu uitam ca academicianul Cotea a reprezentat tara noastra la nivel global, in toate forurile importante pe acest segment”, a precizat si prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu, rectorul USAMV.
 
O cariera incununata de lauri

Valeriu D. Cotea s-a nascut la 11 mai 1926, in comuna Vidra – judetul Vrancea. Acesta este unul dintre cei mai mari oenologi din lume. El a absolvit Facultatea de Agronomie din Iasi. Timp de peste 20 de ani (1976-2000) a reprezentat România la Oficiul International al Viei si Vinului (OIV) cu sediul la Paris – Franta. Este membru titular al Academiei Române din anul 1993. Mai este si membru corespondent al Academiei Internationale a Vinului, din 1998, al Academia Italiana della Vite et del Vino, din 1986, si al Academie Suisse du Vin din 1987. „A înfiintat si a condus Centrul de Cercetari pentru Oenologie de pe lânga Academia Româna, cu sediul la Iasi. În calitate de cercetator, colaboreaza cu scoli pe profil oenologic din mai multe tari, între care cele din Narbonne, Bordeaux, Montpellier, Dijon, Berlin, Geissenheim, Neustadt, Piacenza, Asti, Porto, Lisabona.

Citeste si: Cunoscutul oenolog Valeriu Cotea se afla in stare grava la spital

Citeste si: Eveniment de exceptie derulat la Muzeul Viei si Vinului din Harlau – GALERIE FOTO, VIDEO

De asemenea, la 7 noiembrie 2008, numele academicianului a fost preluat de catre o institutie de învatamânt româneasca, anume Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea din Focsani, care l-a desemnat ca mentor. Important de reliefat faptul ca, dupa absolvirea scolii primare în comuna natala, urmeaza Scoala Normala la Focsani, Târgu-Jiu si Bacau, Liceul Sfintii Petru si Pavel din Ploiesti (1937 – 1946). Este licentiat al Facultatii de Agronomie din Iasi în 1951 si doctor în agronomie la Bucuresti, în 1965″, se arata in biografia sa. Mai departe, acesta a primit distinctii de prim-rang din partea a numeroase si prestigioase institutii de renume, atat din Romania, cat si din strainatate. Valeriu D. Cotea este, in plus, si membru a celor mai importante foruri nationale si internationale pe zona oenologiei.loading...

Comentarii
  • Mai domnule jurnalistu de la apelul de seara…Hutanu…pentru cunostintele matale de scriitor versat cu profunde veleitati in ale limbii romane (care sper sa nu o fi trecut pe CV la limbi straine), ca sa stii si tu…nu regerete eterne…poate recunostinta eterna…ori altceva…ce vrei mata…regrete eterne inseamna intr-o traducere asa pentru matale mancate-ar iadul. Pentru subiectul articolului dumitale….merge sa-l odihneasca Domnul…iar pentru mata…regrete eterne ale profesorilor ca te-au lasat sa ajungi cu o patalama de jurnalist in mana.

Adauga un comentariu